Třešňovo-jogurtový dort
Další z možných variací letních nepečených dortíků, který lze různě obměňovat a doplňovat dle vlastních chuťových preferencí. Já postupovala takto.
Sušenkový korpus
- 200 g celozrnných máslových sušenek z Lidlu
- 100 g rozpuštěného másla
Jogurtový krém
- 300 ml plnotučného jogurtu (1 velký kelímek Zott Natura Greek Style, 330 g)
- 125 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce cukru moučka
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 4 plátky želatiny Dr. Oetker
Třešňové želé
- 1 dortové želé červené Dr. Oetker
- rozvařené třešně nebo kvalitní třešňový džem (lze i višňový)
- cukr
- Sušenky dám do sáčku a rozdrtím je válečkem. Přidám rozpuštěné máslo a promnu vše do hmoty, která je sice drobivá, ale po stisknutí v dlani má tendenci držet při sobě. Hmotu nasypu na dno dortové formy a pořádně uhňácám, až vznikne pevný podklad. Dám do lednice, aby podklad zatuhnul.
- Plátky želatiny jeden po druhém ponořím do studené vody, aby nabobtnaly. Jogurt, nevyšlehanou (!) smetanu, cukr a vanilku dám do mísy a vymíchám do hladkého krému. Nabobtnalou měkkou želatinu přendám do kastrůlku (nevymačkávám, jen ji nechám okapat) a na velmi mírném ohni a za stálého míchání ji nechám rozpustit. Do rozpuštěné želatiny dám lžíci jogurtového krému, zamíchám, a pak to vliji do zbývajícího krému a dobře promíchám. Boky dortové formy vyložím fólií, na podklad naliji krém a dám do lednice ztuhnout.
- Dortové želé připravím dle návodu na obalu, ale značnou část vody nahradím povařenými třešněmi nebo třešňovým džemem. Jde o to, aby chuť byla výrazně třešňová, ale je třeba zachovat konzistenci tekutiny, jinak by se špatně rozpouštěl želatinový prášek. Vody mohu dát o něco víc, asi o 30 ml (mohu jsem si to dovolit díky ovoci, které zahustí tekutý základ). Hotové želé nechám trochu vychladnout, aby nebylo úplně horké, a naliji ho na jogurtový krém do formy. Dám opět do lednice ztuhnout a pak už stačí dortík jen dozdobit a spořádat.
Tip: K třešním, resp. višním se dobře hodí hořká čokoláda, takže jsem na dozdobení použila kvalitní čokoládu na vaření (samozřejmě lze použít i kvalitní hořkou čokoládu). Nechala jsem ji rozpustit a rozetřela na papír na pečení. Dala jsem to na chvíli do lednice a když čokoláda opět ztvrdla, vykrájela jsem kolečka. Kolečky jsem oblepila dort kolem dokola – na krému drží samy, pokud s dortem neprovádíte nic divokého. Jako všechny podobné nepečené dorty, i tento recept je otevřen různým variacím.
Komentáře: 2
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.