Vanilkový dort
- 120 g měkkého másla
- 200 g cukru krupice
- 2 vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva (spíše rovná lžička)
- 160 ml kefíru pokojové teploty
na dokončení: 200 g smetany ke šlehání 40%, moučkový cukr a vanilka k ochucení (já dala asi 1/4 lžičky vanilkové pasty); případně ovoce k ozdobení
- Do mísy dám měkké máslo a krupicový cukr. Rozetřu nejprve stěrkou nebo vařečkou, aby se to lépe spojilo a tím pádem i šlehalo. A pak to šlehám elektrickým šlehačem 3 minuty.
- Vejce pokojové teploty rozšlehám vidličkou s vanilkovým extraktem a postupně je zašlehám do másla s cukrem. Vejce vlévám po troškách, aby se dobře zašlehalo – přece jenom máslo a tekutina nejdou moc dohromady, takže je na místě trpělivost. Jakmile jsou zašlehaná všechna vejce, šlehač vypnu, projedu to v míse gumovou stěrkou a naposled krátce prošlehám. Není třeba šlehat déle, než je nutné.
- Smíchám mouku, sůl, sodu a PDP, a proseji. Odměřím kefír. A zase vezmu šlehač a začnu obojí postupně, po částech a střídavě zašlehávat do máslové hmoty. Stačí na střední rychlost. V průběhu a pak na konci projedu těsto v míse gumovou stěrkou, aby se vše dobře smísilo.
- Hotové hladké těsto naliji do formy o průměru 19cm, jejíž dno je vyložené papírem na pečení a stěny zlehka vymazané máslem. Povrch zarovnám, u krajů vytáhnu těsto trochu výš. Peču při cca 175°C.
- Vychladlý dort seříznu a taky okrojím boky, aby byly světlé. To udělám tak, že korpus postavím na bok (jako kdybych ho chtěla koulet) a zubatým nožem na chléb jedu po obvodu a odkrajuji tmavý kraj. Před podáváním ušlehám smetanu s 1 lžičkou moučkového cukru a vanilkovou pastou dotuha. Nanesu šlehačku na dort a ozdobím ovocem (nebo taky ne).
Tipy: Toto těsto je z podobného soudku jako třeba red velvet, a dort je vůbec takového amerického typu. Takže pro mě je to spíš buchta. Pořád jsem se snažila vymyslet recept na dobrý světlý vanilkový dort, a tohle je asi to nejlepší, na co jsem přišla. Tímto své pokusy končím. Dort je dobrý, to nemůžu říct. Ale já prostě obecně světlým dortům nemůžu přijít tak úplně na chuť. Na rozdíl od čokoládových těst jsou světlá těsta vlastně jen mouka s vajíčky, tukem a nějakou tekutinou, čili bez chuti, a vanilka to sice trochu zachrání, ale dokonale tu chuťovou prázdnotu taky nepřebije. (Výjimkou je piškotové těsto, to vážně vymyslel génius.) Podobných těst jako je toto jsem vyzkoušela mraky, vždy podle anglicky psaných receptů, jež se většinou honosily názvy „nejlepší vanilkový dort“. Mně přišly často vyloženě – s prominutím – hnusné. Zvláště ty, kde byly jen bílky, aby mělo těsto pokud možno bílou barvu. Nakonec jsem si dala dohromady něco po svém, a jak jsem psala: myslím, že je to dobré, ale odvařená jsem z dortu také zrovna nebyla. Navíc patří těsto do té skupiny těst, která při pečení udělají bouli uprostřed a na bocích vůbec nevylezou nahoru. Asi by tedy stálo za to, použít při pečení izolační pruh. A nepřehánět to s kypřicími přísadami. Také je lepší dort zkonzumovat čerstvý, protože po delší době v lednici korpus tak jako vyschne a ztvrdne a už to není ono. Ovoce jsem použila z nouze to, co jsem měla, a hlavně proto, aby dort vypadal dobře na fotce. Ale nejvhodnější by myslím byly jahody. Nebo žádné ovoce – samotné vanilkové těsto s vanilkovou šlehačkou mi ve výsledku chutnalo mnohem víc, působilo to jemně. Vanilkově. Až ho někdo zkusí upéct, ráda uslyším upřímný názor. 🙂
Komentáře: 2
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.