Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Oříšková bomba

oříšková bomba

Oříškový piškot

  • 4 velká vejce
  • 160 g třtinového cukru (světlejšího, ne toho tmavého melasového)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce oleje (ořechového nebo slunečnicového)
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g mletých lískových oříšků

Oříšková šlehačka

  • 600 g smetany ke šlehání 40% (3 kelímky)
  • 2 lžíce moučkového cukru (spíš rovné)
  • 100 g mletých lískových oříšků

na dokončení: meruňkový džem, mandlový marcipán na potahování

  1. Ze všeho nejdřív si připravím lískové oříšky, které budu používat do těsta i do šlehačky. Takže je nejprve opražím nasucho na pánvi, jen na velmi mírném plameni, aby se nepřipálily. Občas prohodím, a když začne slupka na oříšcích praskat a odlupovat se, stáhnu pánev z plotny. Nechám zchladnout a poté oříšky jeden po druhém promnu mezi prsty, abych z nich odstranila slupku – ne ze všech se to podaří, ale to nevadí. Alespoň částečně se přece jen sloupají a hlavně se oříšky díky pražení hezky rozvoní. Pak je stačí pomlít a jsou připraveny k použití.
  2. Oříškový piškot: Bílky oddělím od žloutků. Žloutky v misce promíchám vidličkou spolu s vanilkovým extraktem a olejem, a odložím zatím stranou. Bílky začnu šlehat elektrickým šlehačem. Jakmile zbělají, přisypu k nim cukr – postupně, po lžících. Vyšlehám do pevného lesklého sněhu. Rychlost šlehání snížím na nejnižší a přiliji žloutky. Jen co se promíchají se sněhem, šlehač vypnu, protože delší šlehání by bylo spíš na škodu. Přes síto zapráším moukou, přisypu mleté oříšky a vše s citem, ale důkladně promíchám gumovou stěrkou. Těsto vliji do formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Peču při cca 180°C. Nechám zchladnout, pak boky projedu kolem dokola ostrým nožem a formu odstraním.
  3. Oříšková šlehačka: Vychlazenou smetanu s moučkovým cukrem vyšlehám dotuha. Odložím si asi dvě lžíce šlehačky stranou a do zbývající vmíchám gumovou stěrkou mleté oříšky.
  4. Sestavení dortu: Vršek korpusu seříznu, abych ho jednak zarovnala a jednak abych se zbavila vrchní „kůrky“. Pak z horní části odříznu tenký plát. Má asi jen půl až jeden centimetr, opravdu je tenounký, víc není ani potřeba. Zbývající korpus rozříznu podélně na dva stejně tlusté pláty. Spodní plát umístím na podnos a namažu meruňkovým džemem – moc nešetřím, ať je tam cítit. Přiklopím druhým silnějším plátem a opět pomažu džemem – teď už jen velmi tence, resp. namažu a přebytečný džem stáhnu nožem zase pryč. Tady má funkci takovou, aby mezi piškotem a šlehačkou vytvořil bariéru, neboť jinak by se mohla šlehačka do těsta trochu vsáknout a navlhčit ho. Navíc kdybych dala džemu hodně, tak by po něm šlehačka klouzala a špatně by se roztírala. Takže slabá vrstvička džemu je přesně to, co potřebuji. Nanesu skoro všechnu oříškovou šlehačku (jestli se na to necítíte, můžete i méně, ale věřte mi, že se to množství šlehačky snese docela dobře). Rozetřu ji po celé ploše korpusu a vytvaruji do podoby kopce, spíš širšího a povlovného, žádnou špičatou Sněžku. Na kopec položím ten extra slabý plátek piškotu a přitisknu ho celou plochou na šlehačku. A zase tvaruji do kopce. Zbytkem oříškové šlehačky doplním po stranách mezery, které zůstaly mezi pláty. Nakonec potřu celý dort odloženou čistou šlehačkou, především ten vrchní tenký plát, aby nebyl suchý. Šlehačky stačí jen tenká vrstva, jen aby se měl marcipán na co přilepit. Kdyby jí bylo moc, on by ten marcipán pak po ní akorát jezdil a vytlačoval by ji ven. Stejně tak musí být potřené i boky až dolů, zkrátka nikde žádný suchý piškot. A hlavně dort musí mít pravidelný, hladký, zarovnaný tvar. Dort uložím do lednice.
  5. Dokončení: Rozválím marcipán. Vytáhnu dort z lednice a potáhnu jej. (Postup na potahování najdete TADY, ten princip je vždy stejný.) Popráším vrch dortu moučkovým cukrem přes jemné sítko. Dozdobím marcipánovými růžičkami.

oříšková bomba

Tipy: Recept je určen pro dortovou formu o průměru 21cm. Cukr samozřejmě nemusí být třtinový, stačí obyčejný krupicový. Místo lískových oříšků lze použít i vlašské, ale lískové jsou přece jen trochu lepší. Cukru do šlehačky se nebojte dát víc než obvykle, protože kromě smetany se musí prosladit i oříšky, takže cukru je o něco víc, než bych použila do samotné šlehačky. Džem jsem dlouho přemýšlela, jaký dát, jen piškot se šlehačkou mi totiž přišel nějak málo, chtělo to něčím zvýraznit. Chuťově je podle mě nejvhodnější meruňkový, tak jsem dala ten. V rozhodnutí mě utvrdilo i to, že jsem našla německé recepty vycházející z tzv. Lübecker Marzipan-Torte (marcipán z Lübecku je mimochodem proslulý). Tento dort se skládá z piškotového světlého těsta, oříškového krému a je potažený marcipánem. A korpus bývá většinou promazán právě meruňkovým džemem. Ostatně v německých i rakouských dortech najdete meruňkový džem velmi často. Tak v této oříškové bombě je také meruňkový. A proč bomba, když dort vypadá jako Princeznin dort? Tak jednak to není složením Princeznin dort, a druhak kvůli jednoduchému odlišujícímu názvu, protože oříškový dort s marcipánem tu už jeden mám. Navíc v zahraničí dorty ve tvaru polokoule často výrazem „bomb“ označují, tak jsem to též zkusila.

oříšková bomba

Dort jsem vezla na oslavu, takže fotky z průřezu jsou tentokrát jen provizorní, z mobilu. Děkujeme za pochopení. 🙂

Komentáře: 4

Adéla
29.4.2017 12:52

Hned jak jsem uviděla fotku, tak jsem si říkala, že mi to připomíná Princeznin dort 🙂 Vypadá to jako velmi, velmi chutná obměna, oříšky máme rádi.
Když jsem pekla Princeznin, tak jsem se hrozně bála toho kopce šlehačky, že mi sjede a dort bude šišatý. Tak jsem vzala skleněnou misku, která má téměř dokonalý tvar polokoule a průměr 20 cm. Vyložila jsem jí potravinovou fólií a skládala naopak. Do misky jsem vtlačila najtenčí plát piškotu, na něj šlehačku a pak jsem potírala piškot marmeládou, otočila ho a položila na šlehačku (tam jsem se asi upatlala víc, než při vašem postupu). Ale výsledek mi za to stál, dortík byl krásně kulatý. 🙂
Asi si to v rámci tréninku budu muset zopakovat… Třeba s oříšky.

Eva
29.4.2017 22:32

Zopakujte, a klidně to zkuste bez té mísy. Je to určitě snazší a rychlejší. Pokud budete mít 40% smetanu, tak šlehačka bude tuhá dost, žádné obavy. Moc dobře se s ní pracuje – jako s krémem. 🙂

Klaudi
29.10.2017 9:27

Dobrý den, chci se zeptat co jste použila za formu? Kulatou? Děkuji 🙂

Eva
30.10.2017 20:58

Ano, forma o průměru 21cm je kulatá.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily