Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Vánoční dort se sušeným ovocem a mandlemi

vánoční dort vánoční dort

Chtěla jsem vyzkoušet typický anglosaský christmas cake se sušeným ovocem a marcipánem, takže jsem opět dlouho prohledávala internet a porovnávala recepty. Nakonec jsem jeden vybrala, mírně upravila, protože nemáme rádi rozinky a těch se v tomto dortu tradičně používá opravdu hodně, a upekla. Moc to nedopadlo, protože těsto bylo dost suché a tuhé, a chuť taky nic moc. Do vánočního dortu se obvykle dává koření v podstatě stejné jako do perníčků, a to mi tam nesedlo, zvlášť ve spojení s marcipánem. Takže další hledání a nakonec inspirace receptem německým, který jsem ale dost poupravila a vymyslela svůj vlastní, aby odpovídal mé chuti. Původní rum jsem nahradila amarettem, vlašské ořechy mandlemi, vynechala jsem koření, ale přidala kakao a vanilku, a změnila jsem i složení sušeného ovoce. Výsledek mě nadchnul. Mandlový likér spolu s vanilkou udělaly svoje, a navíc ještě korunované marcipánem… dort si tak po právu zasloužil čestné místo v mém TOP 5 vánočních receptů.

Recept

  • 50 g rozinek
  • 220 g sušeného ovoce (sušené třešně, brusinky, švestky, datle)
  • 60 g celých spařených a oloupaných mandlí (nebo mandlových hranolků)
  • 120 g másla
  • 50 g hořké čokolády
  • 75 g mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 120 g třtinového cukru muscovado
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 3 lžíce amaretta

Čokoládový krém

  • 200 g hořké čokolády
  • 130 g smetany ke šlehání
  • 50 g měkkého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

mandlový likér amaretto (nejlépe ten, ve kterém se máčelo sušené ovoce), pravý mandlový marcipán na potahování

  1. Sušené švestky a datle nakrájím na kousky, smíchám je s rozinkami, brusinkami a třešněmi, a vše zaliji amarettem. Nechám stát několik hodin, nejlépe přes noc.
  2. Vyložím si ráfek pečicím papírem, i boky, a troubu předehřeji na 170°C.
  3. Namočené sušené ovoce vyklopím na cedník, aby okapalo, vyteklé amaretto zachytávám do misky. Celé mandle nasekám na kousky a přidám k ovoci.
  4. V míse smíchám prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl.
  5. Máslo a čokoládu dám do hrnečku a nechám je na plotně na mírném ohni rozpustit. Vmíchám vanilkovou pastu, mleté mandle a tři lžíce amaretta (toho, v němž se louhovalo sušené ovoce), a nechám zchladnout.
  6. Do mísy rozklepnu vejce, přidám cukr a šlehám elektrickým šlehačem 20 minut. Pak začnu přimíchávat střídavě sypkou směs s moukou a zchladlé rozpuštěné máslo s mandlemi, přičemž začnu sypkými přísadami, a až ke konci, kdy hmota zhoustne, začnu střídat s tekutou složkou. Když už mám v těstě všechno, dobře to promíchám, a nakonec vmíchám odkapané sušené ovoce s mandlemi.
  7. Těsto přendám do formy a dobře rozprostřu ke krajům, protože se bude při pečení uprostřed vyboulovat. Peču při cca 160°C asi 1 hodinu, nebo až je zapíchnutá špejle suchá. V druhé půlce pečení bude možná nutné dort přikrýt např. alobalem, aby se seshora nepřipaloval. Vyjmu z trouby, nechám pár minut chladnout, pak jej vyndám z formy a nechám vychladnout úplně.
  8. Na krém si přivedu smetanu k varu, naliji ji na čokoládu, vymíchám dohladka, vmíchám máslo a vanilku, a míchám, dokud není krém hladký. Pokud budu krém používat ihned, musím jej nechat trochu zchladnout v lednici, protože je takto začerstva ještě řídký.
  9. Vychladlý dort seříznu do roviny a pořádně jej potřu ze všech stran Amarettem, hlavně shora, aby hezky provlhnul. Zabalím ho do igelitové fólie a nechám odležet do druhého dne. Druhý den dort obmažu čokoládovým krémem a potáhnu marcipánem. Začistím, dozdobím.

Tipy: Z množství uvedeného v tomto receptu jsem udělala dort o průměru 18 cm. Složení ovoce je takto pro nás ideální, fíky nebo meruňky by mi tam asi vadily, i když je mám ráda, ale můžete si to přizpůsobit podle sebe. Pokud byste neměli sušené třešně, jen zvyšte množství ostatního ovoce včetně rozinek. Rozinky nemáme rádi – pokud je někdo podobně postižen, tak musím říct, že namočením do likéru se rozinky staly snesitelnými i pro nás, ani jsme je neregistrovali. Navíc jich je tam málo. Za vanilku se přimlouvám kvalitní, ne umělé aroma, ona ten dort úžasně provoní. Nemáte-li cukr muscovado, použijte obyčejný třtinový cukr nebo jen bílý cukr krupici. Místo čistého amaretta do těsta a na provlhčení používám to, ve kterém se máčelo sušené ovoce: je to lepší a ještě ušetřím likér; ale lze samozřejmě použít i čisté amaretto. Dort je ze své podstaty hrbolatý, to dělá to ovoce v něm, proto ho obmazávám krémem, aby byl povrch pod marcipán hladký. Pokud byste ale neměli takové vysoké nároky, můžete dort jen potřít nahřátým džemem, marcipán se na něj přilepí. Ostatně, pokud jste dort poctivě pomašlovali amarettem, tak bude povrch dost vlhký sám o sobě a marcipán by na něm měl aspoň trochu držet. Také je možnost dort vůbec nepotahovat – jak upečete, tak sníte, třeba i v podobě muffinů. Dort doporučuji nedávat do lednice, on sám to vůbec nepotřebuje, ani ten krém to nevyžaduje, v lednici akorát zatuhne a působí pak tuze a suše.

vánoční cupcakes

Jak už jsem psala nahoře, původní recepty na christmas cake vypadají jinak, sušeného ovoce tam bývá mnohem víc, hlavně neuvěřitelná nálož rozinek. Většinou je také dort bez kakaa, zato s kořením (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, či hotové vánoční směsi). Ovoce se často máčí v brandy, v německém receptu byl použit rum. Když zadáte do googlu „christmas fruit cake“, vyjede vám plno receptů, protože v Anglii a Americe je tento dort tradiční. Můžete pak zkusit jiný než tento můj, třeba se vám do chuti strefí lépe.

buche de noel

Kvůli vánočnímu tématu jsem z tohoto těsta vytvořila i tzv. vánoční poleno neboli Bûche de Noël. Nakonec vypadalo moc hezky, ale stálo mě to hodně úsilí. Toto těsto je naprosto nevhodné k tomu, abyste z něj dělali roládu, hrozně se drolí a láme. Proto vám to doporučit nemůžu. Já už se do toho znovu také pouštět nebudu.

Komentáře: 4

bára
1.12.2014 10:01

chci se zeptat jestli je v tom dortu nutné ovoce a vanilková pasta protože to se u nás moc nemusí

Eva
1.12.2014 18:25

No on je na tom ten dort docela postavený. Vanilka to provoní, ale dejme tomu, že by tam být nemusela. Ale ovoce je tam dost podstatné, spíš těsto tvoří doplněk k němu, takže si to bez ovoce neumím představit.

Jana
8.4.2016 14:26

Zdravím, na fotce se zdá marcipán krásně bílý (miluji pravý mandlový marcipán) . Je nějak bělený ?
Vaše stránky jsou krásné a inspirující, jsem ráda ,že se srozumitelně dělíte o své zkušenosti a tak mám kam kouknout. Děkuji Jana

Eva
8.4.2016 23:07

Na těch malých dortíkách je marcipán, na velkém dortu je nahoře Smartflex, proto je bělejší. Ale když se podíváte na tu fotku, kde je nakrojený, tak pod bílou potahovkou uvidíte vrstvu mandlového marcipánu, takže můžete barvu porovnat. Úplně bílý marcipán není, ale ani není tak žlutý jako 50% marcipán. A taky je sladší než 50% marcipán a vůbec trochu jinak chutná. Ale nám chutná. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily