Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Dort s karamelovou pěnou a hruškami

dort s karamelovou pěnou a hruškami

Čokoládový brownies podklad

  • 100 g tmavé čokolády 72%
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • 45 g hladké mouky
  • špetka soli

Karamelový sirup

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 hrnek vody

Karamelová pěna

  • 8 plátků želatiny Dr. Oetker
  • 2 žloutky
  • 125 ml mléka
  • 250 ml karamelového sirupu
  • 300 ml smetany ke šlehání

na dokončení asi 4 velké hrušky

  1. Nejprve si připravím karamelový sirup, klidně i několik dní předem, vydrží totiž dlouho. Do hrnce dám cukr a 1/2 hrnku vody, přivedu k varu a nechám vařit několik minut bez míchání. Když začne cukerný sirup hnědnout, začnu jej kontrolovat, tj. sem tam promíchám, abych viděla, jak intenzivní zbarvení má – přes bubliny totiž vypadá světlejší než u dna. Když karamel získá hnědou barvu, takovou karamelovou (sic), přiliji hrnek vody. Pozor!!! Opatrnost je rozhodně na místě, protože karamel začne divoce prskat a bublat. Cukr se částečně srazí, ale celkem okamžitě se zase rozpustí, a pak jej vařím ještě asi 4-5 minut. Cílem je získat sirup, poměrně tekutý, a vyzkoušet se to dá tak, že kápnu na talířek a nechám zchladnout; i pak by měla kapka po naklonění talířku stékat a mezi prsty by měl být karamel lepivý. Takže žádná obarvená sladká voda, ani žádný hustý jakoby med, ale tekutý sirup. Kdyby začal karamel během chladnutí houstnout víc než je žádoucí, stačí naředit vodou, dokud je teplý. Karamelový sirup přeliji do skleniček s víčkem, nechám trochu vychladnout a uzavřu. A neujídám.
  2. Na dortový podklad nechám nejprve v kastrůlku ve vodní lázni nebo nad párou rozpustit máslo a čokoládu. Když se vše dobře spojí do hladké směsi, nechám chladnout, protože je lepší lít k vyšlehaným vejcím trošku hustší hmotu než úplně řídkou. Žloutky a 20 g cukru šlehám do světlé pěny, asi 5 minut. Bílky vyšlehám se zbývajícím cukrem (60 g) do pevného sněhu, ale nepřešlehám jej, jinak by začal tvořit tuhé sněhové kousky, které se v těstě špatně rozmíchávají. Nyní po částech přimíchám gumovou stěrkou čokoládu s máslem k žloutkům, až se dobře propojí. S citem vmíchám sníh z bílků. Nakonec vše popráším prosátou moukou se solí a opět jemně promíchám, až je těsto hladké. Těsto přemístím do dortové formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Jelikož je docela hutné, pečlivě jej rozetřu až do krajů a povrch zarovnám. Peču při cca 180°C asi 18 minut. Po vytažení z trouby nechám chvíli chladnout ve formě, pak ji odstraním a nechám vychladnout zcela.
  3. Karamelová pěna. Plátky želatiny namočím do studené vody. Dám vařit mléko. V mističce lehce prošlehnu žloutky; když mléko začne vřít, trochu horkého mléka naliji k žloutkům, metlou promíchám a vliji do zbývajícího mléka. Prošlehám (už nevařím) a postupně přidám vyždímané měkké plátky želatiny. Ty se v horké tekutině okamžitě rozpustí. Směs přeliji do větší mísy a přimíchám karamelový sirup. Smetanu vyšlehám do polotuha a postupně ji všechnu vmíchám drátěnou metlou do karamelového základu. Ten je hodně řídký, proto je třeba míchat energicky, aby nezůstaly žádné šlehačkové hrudky.
  4. Co ještě zbývá? Hrušky. Karamelový sirup, který mi zbyl (asi tak 200 ml), použiji na vaření hrušek. Sirup naliji do kastrólu a doplním vodou tak, aby v něm byly hrušky ponořené. Hrušky oloupu, rozkrojím, zbavím jádřinců a tuhých vláken u stopky, a nakrájím na kousky (já udělala čtvrtky). Ty hned ponořím do karamelové vody. Pak dám hrušky vařit a vařím až do změknutí (přibližně 10 minut).
  5. Sestavení dortu. Čokoládový podklad upravím, tzn. seříznu horní krustu, a upnu jej do nastavitelného ráfku, jehož stěny jsem vyložila pruhem plastové fólie. (Upnu pevně, pěna bude řídká.) Vařené hrušky vyndám, nechám okapat a pokladu jimi korpus. Pak vše zaliji karamelovou pěnou a dám do lednice přes noc zatuhnout. Druhý den odstraním ráfek, odloupnu fólii a dozdobím.

Tipy: Recept je určen pro dort o průměru 18 cm, ale může být i 20 cm, jen vrstvy budou o něco tenčí. Hrnkem rozumím 250 ml. Čokoládové brownies těsto není mazlavé jako pravé brownies, nemusíte se bát, ale je takové hutnější. Během pečení trochu povyskočí, pak ale zase slehne a povrch trochu popraská. Tuto krustu nemusíte odřezávat, záleží na vás, aspoň bude když tak sloužit jako izolace proti tekuté pěně. Ta je opravdu dost řídká, což se není co divit vzhledem ke 1/4 litru sirupu. Můžete ji nechat před nalitím na dort nechat tuhnout v lednici, ale chce to kontrolovat a promíchávat, aby se částečně nesrazila. Stejně ale asi kdovíjak nezhoustne. Díky tomu je i po zatuhnutí taková, řekněme jemná, nebo také rosolovitá, trochu jako pudink, podobně jako všechny pěny, do kterých přijde hodně tekutiny (např. citronová nebo pomerančová pěna). Hrušek použijte kolik chcete, podle toho jestli chcete upřednostnit spíš chuť karamelu, která je v tomto případě poměrně decentní, či ovoce. Nejvhodnější jsou hrušky polotvrdé a samozřejmě dobré. Ozdobu po obvodu dortu jsem vytvořila pomocí malých kompotovaných hruštiček, které jsem rozkrojila a řeznou stranou přimáčkla ke stěně ráfku.

komentářů 10

Veronika
3.6.2014 15:49

Tento recept vypadá naprosto luxusně! Hnedka jak mi zkončí zkoušky tak vyzkouším. Máte skvělé recepty, občas se inspiruji a díky přesnému popisu a tipům na konci se mi to vždycky podaří. Hlavně tyto stránky dále rozšiřujte, myslím, že Vám bude spousta lidí moc vděčných 🙂

Eva
3.6.2014 18:23

To ráda slyším, resp. čtu, že se zatím vše povedlo. Právě proto se taky snažím psát vše tzv. polopatě, myslet na každý možná zádrhel a varovat před těmi, který postihly mě. Zatím mám ještě pár tipů na dorty v e-mailovém šuplíku, takže nějaké recepty určitě časem přibudou. 🙂

Dana
5.6.2014 20:48

waw, opäť krása, slinky tečú, budeme robiť čoskoro. Tieto Vaše torty ja milujem. 🙂

Eva
5.6.2014 23:06

Ja ich tiež milujem. 🙂

Roselin
2.9.2014 19:24

Vynikající! Děkuji za inspiraci. 🙂

Eva
4.9.2014 23:15

Není za co, jsem ráda, že přišel vhod.

Marci
7.11.2014 11:45

Dortík chutná naprosto luxusně..jenom se mi roztekla ta pěna ale to je tím, že jsem nepoužila tu želatinu z receptu (to že ji nemam jsem zjistila až při pečení)..Chuť je ale bezkonkurenční 🙂

Eva
7.11.2014 20:46

Tak to mě mrzí, že to nedopadlo, jak by mělo. Ale to už tak někdy bývá. Často se pod recepty na internetu dají číst vedle slov chvály i žehrání, že se to vůbec nepovedlo, přitom to všichni dělají podle stejného receptu. Čert aby se v tom vyznal. Já nedávno dělala jahodovou pěnu, poněkolikáté úplně stejně, a skončilo to fiaskem, všechno se rozteklo, dodnes netuším proč. Ale je sympatické, že to berete z té lepší stránky, totiž že Vám chutnalo. 😉

Anonym
24.9.2015 9:03

Dort je výborný, doporučuji. Asi poprvé jsem sama pekla podle tak složitého receptu, ale je tady vše do detailů vysvětleno, tak to šlo hladce. Poprvé jsem používala plátkovou želatinu (receptům s želatinou jsem se vyhýbala) a taky jsem poprvé dělala karamelovou pěnu a těsto z čokolády…. takže vše poprvé a vše se povedlo… a to díky takt dobře rozepsanému receptu 😀 Jen karamelový sirup jsem musela dělat 2x, poprvé jsem dělala v keramickém hrnci a nezhnědlo to, a to jsem to vařila skoro hodinu 😀 A na část korpusu jsem místo hrušek použila banány… obě kombinace jsou výborné

Eva
24.9.2015 12:44

Tak to je super, že jste vše zvládla. Banán jste coby alternativu zvolila naprosto skvěle. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily