Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Jahodový dort

jahodovy

Korpus

Jahodový máslový krém

  • 3 bílky
  • 170 g cukru krupice
  • 250 g měkkého másla
  • 750 g mražených jahod
  • asi 1 lžíce cukru krupice
  1. Připravím si dortové těsto Madelines. Dno kulaté formy vyložím papírem na pečení, naliji do ní těsto, povrch zarovnám a upeču při cca 170°C. Nechám chladnout pár minut ve formě, pak ji odstraním a nechám vychladnout zcela.
  2. Na krém si nejprve připravím jahodové pyré, klidně i den předem (zakryté v lednici vydrží i déle), stejně jako korpus. Mražené jahody nasypu do hrnce a na středním ohni nechám rozmrazit. Když jsou měkké a trochu povařené, rozmixuji je ponorným mixérem. Poté je ještě přepasíruji přes cedník, aby byl jahodový základ co nejjemnější a neobsahoval příliš mnoho zrníček (z toho důvodu lze cezení i opakovat). Pak vrátím jahodový sirup na plotnu a na mírném ohni vařím dlouho, plus mínus hodinu, protože sirup musí hodně zhoustnout a zredukovat se odhadem asi na 1/3 až 1/4 původního množství. Ke konci ještě osladím, jedna lžíce cukru by měla stačit, ale záleží na vás, každopádně moc sladké to být nemusí. Výsledkem je husté pyré, konzistenčně blízké např. kaši nebo dětské přesnídávce, zkrátka pyré. (Představte si, že to vše potřebujete zamíchat do máslového krému.) Pozor na připálení, jahody to chce chvílemi promíchat, a čím víc houstnou, tím větší chuť připálit se mají.
  3. Když jahodová směs dostatečně zhoustne (po vychladnutí bude o něco hustší než v horkém stavu), nechám ji zchladnout, pak misku přikryji a odložím na později. Není nutné dávat do lednice, když je to třeba jen do druhého dne, ale pokud tam jahody dáte, vyndejte je včas ven, aby před vmícháním do krému měly pokojovou teplotu, lépe se pak s máslem spojí.
  4. Máslový krém připravím podle receptu ZDE. Nakonec do něj postupně, po troškách, aby se krém nesrazil, zašlehám jahodové pyré.
  5. Dortový korpus rozkrojím na tři pláty, promažu jahodovým krémem a spojím znovu dohromady. Celý dort pomažu tenkou vrstvou krému, abych jej na bocích zarovnala a také začistila od drobků (tzn. natřu tence krémem a pak nožem ještě přebytek stáhnu, takže vlastně ani žádná vrstva nevznikne, jen už povrch nebude suchý a drobivý). Dám do lednice trochu zatuhnout.
  6. Zchladlý dort pomažu zbývajícím krémem, který upravím dle vlastního uvážení, stejně tak i se zdobením. Uložím do lednice.

jahodovy_narizly

Tipy: Dort z tohoto množství jsem pekla ve formě o průměru 19 cm. Do těsta nezapomeňte dát citronovou kůru, v tomto dortu byste tím ochudili výslednou chuť, ten lehký akcent citronu je moc příjemný. Jahod je v krému opravdu hodně, což vypovídá něco o tom, jak božsky bude chutnat. Konkrétní množství je ale dáno tím, že kupuji mražené jahody v Lidlu, jsou výborné a balení je právě po 3/4 kg, proto když jich budete mít méně, svět ani dort se nezhroutí. Také nemusíte mít obavy, že by byl krém řídký – pokud pořádně svaříte jahody na hustou směs, máslový krém to snese. A čím víc jahod, tím intenzivnější chuť. V lednici krém zatuhne obvyklým způsobem, jen když dort necháte v teple, v místnosti, poměrně rychle měkne, což ale vlastně ani není nevýhoda, aspoň je po vytažení z lednice rychle k jídlu. Kdybyste chtěli dort pomazat krémem podobným způsobem jako já, nedělejte už uvnitř z krému moc tlusté vrstvy, na povrchu ho bude až až. Tento dort potvrzuje známé (a mé oblíbené) pravidlo, že v jednoduchosti je krása: výborné lehké těsto a chuťově intenzivní jemný krém bohatě stačí, není nutné nic přidávat, žádná marmeláda apod. by celkové vyznění nevylepšily. Snad jen čerstvé jahody.

komentářů 16

iveta
3.6.2014 21:41

dobrý den,myslíte,že bych mohla použít nyní čerstvé jahody a použít stejný postup…?děkuji za radu,Iveta Č.

Eva
3.6.2014 22:46

Jahody (a nejen ty) používám často mražené, protože tak jsou celoročně dostupné. A oproti těm čerstvým, co jsou k dostání v zimě, i chuťově lepší. Ale nevidím důvod, proč by to nešlo i s čerstvými. Jen asi bude rozdíl v podílu vody v ovoci, čerstvé budou rozmixované hustší a dřív se vyvaří, a taky v množství cukru, ale to je vždycky věc každého, jak má rád sladké. A když se čerstvé ovoce provaří, pak se netřeba obávat, že by se kazilo. Kolik toho zašlehat do krému, to lze podle oka – já si taky neřekla „tak, na tři bílky dám celý pytel jahod“, ale prostě jsem ho celý udělala a pak zkusila, jestli se to do máslového krému vleze. 🙂 Princip je udělat z jahod pyré, kterým ochutím základní krém, dál se řídím intuicí. Kdokoli se začne pečením blíže zaobírat, sám brzo pozná, co by asi tak šlo a nešlo, co se dá upravit, překombinovat, pozměnit, budu ráda, když moje recepty budou sloužit hlavně jako inspirace a ne že se musí dodržet do puntíku. Takže s chutí do čerstvých jahod, dokud jsou, určitě to bude skvělé, taky už si na ně brousím zuby. 🙂

Lenka
18.6.2014 10:27

Dobrý den, můžu se zeptat, do jak velké formy dorty pečete? Do klasického průměru cca 26-28 cm? Mám totiž doma menší formu, tak abych věděla, zda dělat těsto z celé dávky nebo si to rozpočítat. Děkuji mnohokrát!

Lenka
18.6.2014 10:41

omlouvám se, až teď jsem si všimla, že uvádíte rozměr formy. úplně se za svoji nevšímavost stydím! 🙁

Eva
18.6.2014 10:48

Takhle velké dorty vůbec nepeču, ani patrové, to bychom jedli týdny! Takže 26-28 cm pro mě rozhodně není klasický průměr. Jsme zvyklí dát si kousek dortu po jídle a ne si nacpat břich k prasknutí, k tomu jsme malá rodina, takže maximum, co peču, je 20 cm. Tomu odpovídá i tento dort. Teď vždycky u každého receptu dole napíšu, pro jaký průměr dortu je určen. Já nejčastěji dělám tak průměr 18 cm, protože menší dortíky vypadají lépe, navíc je to rozumná velikost, abychom ho během dvou dnů snědli, dokud je čerstvý, a zároveň z nás nebyli cholesterolové koule. 🙂

Eva
18.6.2014 10:48

To jsme se ale těsně minuly. No když nepřehlédnete nic důležitějšího, třeba že tam patří jahody… 🙂

Daniela
31.8.2014 14:31

Evi, děkuji za krásné stránky,chodím sem pro inspiraci a obdivovat tvoje kousky.:-) dnes jsem zkusila jahodový dortík a je úžasný!!! Snědl se během chviličky, celá rodina se olizovala. Díky

Eva
31.8.2014 17:54

Nic hezčího jsi mi nemohla napsat, mé srdce plesá. Děkuji moc. 🙂

Danča
23.11.2014 14:10

Dort jsem vyzkoušela a je opravdu jedinečný. Korpus Madeleines patří už dlouho mezi moje nejoblíbenější korpusy a máslový krém nastavený bílkem je prostě lahoda. Akorát se mi při přimíchávání ovocného pyré trošku srazil – myslíš, Evo, že je možné, že to může zapříčinit i malý rozdíl v teplotách směsí? Pyré jsem zašlehávala ručně stěrkou, krém měl tak 30st, ovocné pyré pokojovou teplotu, takže tak 22-23stupňů. Díky.

Eva
23.11.2014 16:03

Ahoj, jsem ráda, že chutná. Ohledně krému – když už se srazí, což se prostě někdy stane, stačí jej trochu nahřát nad párou. Jak se máslo začne rozpouštět, tak se všechno spojí, stačí promíchat. Jen je krém potom řídký, jak to máslo povolilo, takže se musí nechat zase zhoustnout. Ten malý rozdíl v teplotách velkou roli nehraje. Důležité je zamíchávat do másla všechno (uvařenou kávu, ovocné pyré apod.) opravdu po malých troškách, třeba zrovna to kafe pomalu po kapkách, jinak tak po lžičkách. Je to o trpělivosti, ale vyplatí se. A také mi přijde lepší vmíchávat to drátěnou metlou nebo něčím podobným než stěrkou. Já si třeba z ručního mixéru vyndám jednu metlu a zašlehávám to jen tou jednou metlou na nejnižší rychlost. Kuchyňský robot má na to asi speciální metlu. Ale to si vychytáš sama. 🙂

Zdena
11.6.2015 0:52

Presne pred rokem jsem podle vas delala bozsky cokoladovy dort, byl opravdu bozsky! A ted uz varim jahody na Madelines. Na narozeninove party v patek bude 24 lidi, tak snad se o kousek dortu neservou…Evo diky moc za recepty, za postup pri priprave – coz jsem vzdy v kucharkach postradala tak jsem je vyhazela, a za krasne fotky. Moje vysledne vytvory se opticky vasim jen velmi malo priblizuji, ale stejne sklizi ovace!

Eva
11.6.2015 22:22

Děkuji. 😉

marie
13.3.2016 20:21

Prosím o recept na božský čokoládový dort pro mého vnuka, kterému budou 4 roky. Ráda používám polohrubou nebo hladkou mouku celozrnnou. K Vašemu dortu jsem se dostala přes recenze, konkrétně od pí Zdeny, která píše, že před rokem tj. 11.6.2015 podle Vás tento čokoládový dort dělala. Předem Vám děkuji za recept.

Eva
14.3.2016 23:21

Recept najdete na tomto blogu.

Anonym
29.7.2016 17:55

Hezký den, je možné dát tento krém pod marcipán ? Děkuji za odpověď. 🙂

Eva
29.7.2016 23:20

Pod marcipán jde dát cokoli, takže i tento krém. Osobně vyzkoušeno. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily