Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Dort s pěnou ze zeleného čaje

matcha_mousse_cake

Matcha piškot

  • 2 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 50 g hladké mouky
  • 1 rovná lžíce zeleného práškového čaje matcha

Pěna z bílé čokolády

  • 3 1/2 plátku želatiny Dr. Oetker
  • 90 g bílé čokolády
  • 50 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 bílky

Pěna ze zeleného čaje

  • 2 1/2 plátku želatiny Dr. Oetker
  • 2 žloutky
  • 20 g cukru
  • 8 g zeleného práškového čaje matcha (asi 3 rovné lžičky)
  • 2 lžíce teplé vody
  • 80 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání

popř. další zelený čaj na poprášení povrchu dortu

  1. Nejprve si připravím piškotový podklad. Vejce s cukrem šlehám elektrickým šlehačem 20 minut do husté pěny. V závěru snížím rychlost šlehání, vliji olej a vanilkový extrakt, a šlehač vypnu. Proseji mouku a čaj a s citem vmíchám do vaječné pěny. Vliji těsto do formy, jejíž dno mám vyložené papírem na pečení, a peču při cca 180°C. Nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak formu odstraním a nechám korpus vychladnout zcela.
  2. Vychladlý piškot si upravím, tzn. pokud jsou boky připečené trochu do hněda, opatrně je seříznu, aby vynikla zelená barva piškotu. Já většinou seříznu i kůrku nahoře, protože bývá zahnědlá, tak aby mě to na průřezu barevně nerušilo. Poté korpus upnu do ráfku (pevně, pěna bude dost řídká), který jsem zevnitř po obvodu vyložila dortovou fólií.
  3. Na pěnu z bílé čokolády nejprve ponořím plátky želatiny do studené vody, aby změkly. Pak dám do žejdlíku mléko a čokoládu a nechám zahřívat, dokud se čokoláda v mléce nerozpustí do hladka. Ušlehám smetanu, stačí do polotuha. Vyšlehám z bílků sníh.
  4. Vyždímám změklé plátky želatiny a rozmíchám je drátěnou metlou v čokoládovém mléce (musí být teplé, jinak se želatina nerozpustí). Přidáním želatiny by se směs měla ochladit, aby byla vlažná, pokud je stále hodně teplá, nechám ji chvíli chladnout. Pak metlou nadvakrát vmíchám vyšlehanou smetanu, tak, aby směs byla hladká. Nakonec vmíchám i sníh. Sníh rozmíchám také metlou, docela fest, žádné opatrné zahrnování, protože by tam zůstaly kousky sněhu a to nejde. Pěna musí být hezky hladká. Usilovným mícháním se zřejmě vytvoří plno drobných bublinek, tak pěnu ještě promíchám gumovou stěrkou, abych se alespoň části bublinek zbavila. Pěna bude dost řídká, takže pokud mám obavu, aby se trochu nevpila do piškotu, dám ji na chvíli do lednice, aby mírně zhoustla (musím ale sledovat a promíchávat, aby nezhoustla příliš). Pěnu vliji na piškot a dám do lednice ztuhnout.
  5. Na pěnu ze zeleného čaje si opět nejdřív namočím želatinu do hodně studené vody. Žloutky šlehám s cukrem asi 5 minut, až zhoustnou a zbělají. Smetanu vyšlehám do polotuha.
  6. Do smaltovaného hrnečku dám matchu a teplou vodu a trochu rozmíchám. Přidám mléko a dám na plotnu. Míchám a zahřívám, dokud se všechen čaj dobře nerozpustí (k varu by dojít nemělo, čaj se má hlavně rozpustit a směs ohřát kvůli želatině). Do teplého mléka přidám vyždímané měkké plátky želatiny a drátěnou metlou je míchám, dokud se nerozpustí. Tuto směs za stálého míchání liji do vyšlehaných žloutků, až se vše dobře spojí. Nakonec vmíchám po částech ušlehanou smetanu a opravdu dobře promíchám – gumovou stěrkou to beru pořádně po stěnách i dně misky, aby se vše dobře promísilo, jinak by pěna byla šmouhatě zelená (matcha čaj je totiž moc dobré barvivo). Pěnu naliji na ztuhlou pěnu z bílé čokolády a nechám v lednici přes noc.
  7. Druhý den odstraním ráfek a opatrně sloupnu pruhy fólie z boků dortu. Opravím, co je potřeba, a dozdobím, na což je nejlepší poprašek z matcha čaje.

Tipy: Z tohoto množství připravíte dort o průměru asi 18 cm. Recept jsem přeložila z japonštiny… No ano, ovšem s pomocí googlu překladače. Když si člověk leccos domyslí, tak se i z japonštiny dá. Dort chutná mnohem výrazněji po čaji než tento matcha dort s citronovým krémem, takže by vám matcha měla opravdu chutnat. Není vůbec přeslazený, naopak je osvěžující a bezesporu zajímavý. Že použitá vejce mají být čerstvá je nabíledni, ale nějak zásadně bych se syrových vajec nebála. Když si vzpomenu, kolik syrového těsta jsem jako malá ujedla o Vánocích, a na ty stovky vylízaných misek, když mamka pekla… a nikdy nic. Zelený čaj používám TENTO. (Dort je ozdoben čemeřicí, která je silně jedovatá.)

 

 

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily