Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Jednoduchý skvělý čokoládový dort

cokoladovy_dort_s_podmaslim

Jestli o nějakém dortu platí, že je vláčný a vlhký, tak je to určitě tento. Je tak šťavnatý, že nejen že nevyžaduje žádný krém, dokonce je bez něj lepší. Maximálně nějaký dobrý džem. Co je ale nutností, to je kvalitní ganachová poleva. Pokud byste použili nějakou tu levnou prefabrikovanou polevu, co chutná jak ztužený tuk a zatvrdne na krustu, udělali byste velkou chybu. Ganache tím, jak je sametová a měkká, jen podtrhne samu podstatu tohoto dortu. A když jí dáte silnější vrstvu, vlastně vcelku vynahradí jakýkoli krém. O její výtečné chuti ani nemluvě. Takže tady je recept.

Těsto

  • 400 g třtinového cukru
  • 240 g hladké mouky
  • 100 g kvalitního kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 rovná lžička soli
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí (viz dole)
  • 250 ml uvařené silnější kávy (na hrnek vody 2 lžičky instantní kávy)
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 1-2 lžičky vanilkového extraktu (není nezbytný)

Ganachová poleva

  • 200 g dobré hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)

popř. dobrý džem nebo rozvařené ovoce

  1. Do mísy proseji mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva, přidám sůl a cukr, a vše dobře promíchám (jsou to vlastně všechny sypké přísady). Mouku s práškem do pečiva a sodou je dobré prosít několikrát po sobě, aby byly kypřicí přísady v mouce rozptýleny pokud možno rovnoměrně.
  2. Do mísy přidám vše ostatní: vejce, kávu, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Promíchám, aby se to trochu smísilo (jinak by mi to mixér asi rozstříkal kolem dokola), pak vezmu elektrický šlehač a na střední rychlost šlehám asi 2 minuty. Získám tak hladké řídké těsto.
  3. Těsto naliji do dortové formy, kterou jsem vyložila papírem na pečení. Peču při cca 170°C, dokud není hotovo. V případě potřeby zasunu později nahoru další čistý plech, aby se dort seshora moc nepřipaloval, ale nezbytné to není, protože vyboulený vršek stejně přijde seříznout. Nechám nějakou dobu chladnout ve formě, pak formu odstraním a nechám vychladnout úplně.
  4. Před poléváním dort seříznu, dobré je otočit jej vzhůru nohama, aby byl povrch hezky rovný. Očistím od drobků. Dort postavím na drátěný rošt, aby čokoláda mohla odtékat dolů a netvořila kolem dortu jezírko. Jelikož je dort dost měkký, doporučuji vystřihnout si z nějakého kartónu (nejlépe z papírové dortové podložky) kruh, který je maximálně stejného průměru jako dort, ale spíš nepatrně menší. Na něj dort umístím a teprve pak postavím na rošt. Díky tomu se mi bude dort snadněji přenášet a nevytlačí se do něj zespodu dráty.
  5. Připravím si polevu. Čokoládu nalámu na kousky a dám do misky. Smetanu přivedu k varu. Jakmile začne vřít, naliji ji na čokoládu a nechám chvíli stát (asi tak minutu), aby čokoláda změkla. Pak vymíchám do hladka.
  6. Připravenou ganachovou polevu naliji na dort. Kdyby byla poleva náhodou příliš řídká (což by ale neměla), chvíli počkám – jak vychládá, tak houstne, a já chci, aby se na dortu udržela v silnější vrstvě a nestekla všechna dolů. Polevou nešetřím a hodně ji liji i po okraji dortu, aby sama stekla po bocích. Tak se dort polije sám a vůbec nemusím použít nůž na uhlazení nebo rozetření.
  7. Dort nechám stát, dokud poleva nezatuhne. Pak jej přemístím na servírovací podnos. Nedávám do lednice, není to potřeba.

Tipy: Recept je určen pro dort o průměru asi 24 cm. Jelikož mám dortovou formu jen 20centimetrovou a bála jsem se, že poloviční dávka by byla málo (a asi by opravdu byla málo), udělala jsem plnou dávku, ale trochu těsta odlila na dva velké muffiny. I tak ale bylo těsta zřejmě víc, takže dort vyšel vyšší. Což byl trochu problém, protože toto těsto je z těch, která se pomalu propékají. Místo uváděných 30-35 minut jsem tak dort pekla asi o 20 minut déle, a jak jsem do něj ke konci opakovaně píchala špejlí, jestli už konečně je, trochu se nakonec spadl, jinak by byl asi o něco nadýchanější. Ovšem ničemu to nevadilo, jen je to poučení, že je třeba ho péct opravdu v ne moc vysoké vrstvě, určitě ne forma plná až po okraj. Průběh pečení bude vypadat asi tak, že přibližně v druhé polovině doby začne dort nabývat, pravděpodobně i nepravidelně, vyboulí se a povrch popraská. Také se nejspíš alespoň seshora připálí. Neděste se. Tento dort není z nejpohlednějších, ale na dokonalé slavnostní vysoké dorty se stejně nehodí, protože je měkký a tíhu by neunesl. Tento dort je o chuti a vzhled je až na druhém místě. Když ho patřičně upravíte (= okrájíte) a polijete čokoládou, bude vypadat a vonět přesně tak, jaký ve skutečnosti je: jako setsakra dobrý čokoládový dort.

Další tipy: Čokoládový dort bez čokolády? No ano, ale ono je tam kakao, což je skoro to samé. A stačí se podívat a je jasné, že kakaa je tam požehnaně (3/4 hrnku). Od toho se ale odvíjí fakt, že kakao musí být skutečně kvalitní a dobré, na něm totiž ten dort stojí. Já mám hodně dobrou zkušenost s kakaem Van Houten. Čokoládu na ganache jsou použila půl na půl tuto čokoládu na vaření a 72% čokoládu. Díky neuvěřitelně vláčné konzistenci těsta a díky krémové hebkosti ganache už tento dort nic jiného nepotřebuje. Já měla už dlouho v mrazáku zbytek směsi lesního ovoce, takže jsem je povařila, propasírovala a pak svařila s cukrem na hodně hustý sirup (nebo taky řidší džem). Tím jsem pak dort promazala uvnitř, ale je to krok volitelný, nikoli nutný.

Ještě další tipy: Ráfek bez dna lze použít, ale musíte jej opravdu dobře utěsnit, nebo řídké těsto vyteče. Já to udělala tak, že jsem vystřihla kruh z pečicího papíru o průměru nastaveného ráfku, ráfek na něj postavila, to celé položila na pruh alobalu a ten co nejlépe zabalila kolem ráfku – potud klasika, jak to já s ráfkem provozuji běžně. Ale pak jsem vystřihla ještě jeden kruh, většího průměru, a ten pás, který vznikl rozdílem průměrů, jsem nastřihla vždy asi po 4 cm. Ráfek jsem zevnitř trošku vymazala máslem. Pak jsem tento druhý kruh znovu vložila na dno, a ty nastříhané široké „paprsky“ jsem ohnula nahoru a přitiskla ke stěně ráfku – právě díky tomu nastřižení se dá vzniklý rantl založit nahoru po obvodu kruhu, protože ty proužky se překryjí přes sebe, takže se to všechno poskládá a nevznikají záhyby. Pak jsem ještě vystřihla pruh na boky a vyložila jím stěny ráfku zevnitř. A tím jsem ráfek utěsnila vskutku spolehlivě. (Ono nastřižení musí být schováno pod bočním pruhem, aby nikde nebyla ani skulinka. Namazání všech ploch máslem zajistí, že papír se na podklad přilepí a nebude odstávat.)

A co se týká podmáslí… Pokud nejste z velkého města (což nejsem), možná podmáslí neseženete. Proč se vlastně podmáslí do těst používá? Není to jen kvůli své husté hladké konzistenci, důležité je, že obsahuje kyselé složky, které reagují se sodou a práškem do pečiva a velmi tak podporují proces kypření. Proto je pak těsto správně nadýchané a měkké. Z toho plyne, že nahradit podmáslí obyčejným mlékem není to nejlepší, co lze udělat. V anglicky mluvících zemích se podmáslí do těst používá často, takže nebyl problém najít, čím podmáslí nahradit. Zde je několik způsobů:

  • 1 hrnek (250 ml) kefíru = 1 hrnek podmáslí; asi nejlepší možnost
  • 1 hrnek obyčejného mléka + 1 lžíce citronové šťávy či octa (bílého vinného nebo jablečného) – smíchá se a nechá asi 5-10 minut stát, dokud se mléko nezačne srážet; vyzkoušela jsem a svou práci v těstě by to mělo odvést dobře, ale konzistenčně je to o poznání řidší, vlastně stále mléko s občasnými kousky sraženiny
  • 185 ml klasického bílého jogurtu + 60 ml vody, nebo 125 ml hustého jogurtu (řeckého typu) + 125 ml vody – smíchat
  • 125 ml zakysané smetany + 125 ml vody – míchat, dokud se nespojí

Naštěstí měl náš Vietnamec aspoň kefírové mléko, takže jsem použila to. Na různých stránkách jsem ostatně opakovaně četla, že mezi kefírem a podmáslím v těstě není žádný rozdíl. Tak ať vám chutná.

 

 

komentářů 38

Evulienka
24.8.2014 18:57

dobry den, prosim Vas, musi byt trstinovy ten cukor?

Eva
24.8.2014 22:46

Nemusí, jde dát normální cukr krupici, já ten třtinový jen ráda používám do čokoládových těst.

Michaela
9.10.2014 11:45

Dobry den. Jaky by jste mi prodim doporučila opravdu čokoládový dort ktery bude i vysoký ? Chci upéct přítelovi k narozeninám, ale on je opravdový cokoholik

Michaela
9.10.2014 11:46

Na appetit sem našla ale tam se dává nejaky cukr muscovadlo což ani nevim co je

Eva
9.10.2014 12:55

Dobrý den, Michaelo. Tento recept na klasické vysoké dorty opravdu vhodný není. Z toho, co mám vyzkoušené, bych poradila tento korpus: http://kousekdortu.cz/cokoladovy-dort-s-cerstvym-ovocem/, je to taková čokoládová klasika. Šel by i tento: http://kousekdortu.cz/bozsky-cokoladovo-malinovy-dort/, ale je takový lehký, nadýchaný, takže se nehodí např. pro potah. I tam najdete v receptu třtinový cukr, ale dá se samozřejmě použít klasická bílá krupice. (Muscovado je druh třtinového cukru, takový hutný, s výraznou chutí, já používám „obyčejný“, který je k dostání skoro v každém obchodě, a ten chuťově zas tolik nevybočuje, takže v chuti dortu se rozdíl ani nepozná.)

Zuzka
1.11.2014 13:39

Dobry den Evo, musim Vam napsat, ze jsem z vasich stranek opravdu nadsena, klobouk dolu pred vasimi kousky 🙂 Dnes se pustim do peceni tohoto coko dortu a mam dotaz, myslite ze nebude problem ho zamrazit treba druhy den po upeceni? Jeste bych se Vas chtela zeptat na jednu radu mimo tento dort, jake mate zkusenosti s tvarohovym kremem a jeho vydrzi, myslite, ze muze byt v lednici i nekolik dni? Chystam se pect pro babicku Misa dort, ktery si preje na vanoce, ale mam trochu obavy, ze ten tvarohovy krem v dortu ji tak dlouho nevyrdzi jak by chtela… Mockrat dekuji za Vase rady 🙂

Eva
1.11.2014 16:49

Tak předně Vám mockrát děkuji, každá pochvala mě řádně povzbudí. 🙂 Dále. Já sama nic nezamrazuji, jednak mám malý nevýkonný mrazák, ve kterém neztuhne ani nanuk, ale hlavně jsem příznivcem čerstvých věcí, takže mě to ani neláká. Proto Vám v tomto neporadím, budete to asi muset vyzkoušet. Ale obávám se, že tenhle dort k tomu asi úplně vhodný nebude, je takový vlhký a vláčný, tipla bych si, že po rozmrazení by už takový být nemusel, mohl by zhutnět a srazit se, ale to je jen můj pocit, vážně bude asi nejlepší vyzkoušet. A pokud jde o tvarohové krémy, já je v podstatě vůbec nepoužívám, a když už, tak zase jen k okamžité spotřebě, tudíž opět žádná reálná zkušenost. Ale kdybych si opět zavěštila z koule, tak možná by se ani nic nestalo s chutí, ale asi by krém pustil vodu, což tvaroh dělá. Vážně nevím. To je taky důvod, proč dělám všechno začerstva – protože se bojím, co by to pak udělalo a nechci to riskovat. Na druhou stranu jak se lze dočíst na některých fórech, tak plno ženských doma peče dorty na zakázku i několik dní předem a je to v pořádku. Tam by Vám asi poradili lépe než já. Taková dlouhá odpověď a nic užitečného. 🙂 Přeji hezký den.

Zuzka
1.11.2014 22:06

Takze mrazak uz neprichazi v uvahu, tento recept je naprosto famozni, po dortu se jen zaprasilo! Zarazuji mezi top recepty a tesim se az vyzkousim Vas dalsi! Dekuji 🙂

Eva
1.11.2014 22:41

A problém vyřešen. 🙂

majka
1.1.2015 11:59

Dobrý den Evo, zaujal mě tento dort, ale mám obavy z poměru mouky a cukru (400g cukru a 240g mouky – moc sladký?), také v množství sody a kypř. prášku k mouce? Předem děkuji za odpověď.
Majka
P.S. v Novém roce 2015 přeji hodně zdraví a osobních úspěchů.

Eva
1.1.2015 20:16

Děkuji za přání a přeji také tak. 😉 Recept jsem našla na internetu, vyzkoušela a byla jsem moc spokojená, takže jsem neměla důvod nic měnit. Pokud jde o množství cukru, je třeba jeho množství poměřovat nejen k mouce, ale i k ostatním surovinám. A tady máte opravdu hodně kakaa, celý hrnek kávy a stejně tak kefíru. Pro mě tento dort určitě přeslazený není. A co se týká kypřicích přísad, tak je jich tam dost proto, že těsto je hodně řídké, tak potřebuje ke kyprosti pomoci, ostatně i tak kdovíjak nenabude. Možná by šlo ubrat, možná by pak méně popraskal povrch, ale možná by pak dort působil sraženě. Nicméně jakýkoli nápad na změnu receptu lze vyzkoušet a uvidíte. (Jestli máte pochyby, a to i u jakéhokoli jiného receptu, tak já v takových případech zkusím upéct nejdřív malou zkušební dávku nanečisto, abych když tak zbytečně nevyhodila hodně surovin.)

Val
15.6.2015 17:14

Naprosto nejúžasnější čokoládový dort, který jsem kdy dělala… Fakt perfektní recept a úžasné rady.. 🙂 Naprostá čokoládová spokojenost 🙂

Eva
15.6.2015 23:04

U mě taky naprostá spokojenost. 🙂

Lenka
2.9.2015 21:20

Dobry den,
Moc Vas zase zdravim a opet prosim o radu. Tento dortik jsem zkousela v ruznxch obmenach uz trikrat a vzdy mi v troube „vybehnul“ a po vyndani z trouby se srazil(aniz bych do nej zasahovala -napr.ho teply krajela)…uz jsem z toho zoufala a nevim si rady. Ale take to nechci vzdat-je to vyzva a „ja ten podmaslovy dort jednou preci zvladnout musim) 🙂 netusite nahodou v cem by mohla byt chyba. Pecu bez horkovzduchu na 175. Pri priprave testa mam vsechny suroviny pripravene na pokojovou teplotu:(.

Eva
3.9.2015 12:20

S horkovzdušnou troubou nemám zkušenosti, to Vám neporadím. Jinak já tento recept taky trochu obměňuji, že dám třeba trošku méně kávy popř. podmáslí, aby bylo těsto hustší, ale myslím, že to až tak velký rozdíl nehraje. To těsto je prostě těžké, takže vlastní vahou slehne vždycky. Když jsem dělala malý muffin, byl hezky nadýchaný, ale jako korpus těsto vždy zhutní, zmáčkne se, což k němu ale prostě patří. Přesto je určitě dobré dělat jen nízký korpus, ten se spíš udrží. Když ale na sebe položíte a slepíte džemem dva nízké korpusy, zase už to bude těžké. Navíc mám pocit, že to těsto zhutňuje i samotnou manipulací, přenášením, prořezáváním apod., a samozřejmě zchladnutím. A zase jsme u toho – toto těsto prostě nadýchané není, i když tak po vytažení z trouby působí. Ostatně je to vidět i na fotce, jak je vlhké. Odležením zvlhne ještě víc, až by měl člověk pochybnosti, jestli je dopečené (ale jasně že je, stačí vzpomenout na zapíchnutou špejli, která byla po vytažení dokonale suchá, se suchými drobky).
Poradila bych možná trochu s pečením. Typický průběh vypadá tak, že dlouho nic, a pak najednou začne uprostřed růst boule. A protože je těsto řídké a peče se dlouho, tak na stěnách formy se těsto vbrzku připeče a už nestoupá, zato boule uprostřed se zvětšuje. Je to totiž jediný prostor, kam může těsto nabývat. Korpus nakonec vypadá tak, že je vlastně nízký, ale hodně vyboulený a navíc popraskaný do hloubky. V tomhle asi záleží i na dortové formě, nějaké určitě izolují lépe, než ta moje levná s tenkými stěnami. Používám proto fígl, na který jsem narazila v zahraničí. Princip je, že se forma omotá izolačním pruhem, který způsobí, že stěny formy se nezahřívají tak rychle, takže těsto se tak rychle nepřipeče a může šplhat vzhůru. Výsledkem je o poznání vyšší korpus s takřka rovným povrchem. Korpus se sice chová a vypadá trošičku jinak, než obvykle, ale tímto způsobem pečení jsem u tohoto dortu dosáhla jednoznačně nejlepšího výsledku, i když jsem korpus pekla docela vysoký. Asi časem udělám o tomto příspěvek, ale podívat se můžete třeba sem: http://judyscakes.blogspot.cz/2011/01/making-cakes-rise-evenly.html Jinak stačí na googlu zadat „homemade baking strip“. Lidi to často dělají jen s pruhem mokrého ručníku, ale já bych se bála, že začne hořet, takže používám proužek ustřižené utěrky, ten namočím, vyždímu, zabalím do alobalu a díky němu to pak kolem formy pohodlně připevním. Izolační proužky se dají i koupit, ale bohužel ne v Česku, zdejší obchody ujíždějí spíš na vypichovačích než na praktických věcech. 🙂 Jo a taky jsem si zvykla vždy (s výjimkou piškotových těst) lehce vymazat stěny formy máslem, ale jestli to hraje nějaký rozdíl, to nevím.
Konec slohové práce a šťastné pořízení. 😉

Jitka Pernícová
16.10.2015 14:34

Dort jsem dnes pekla a je výborný. Vysoký (rozkrojila jsem na trři dily) a vlačný. Přidala 3.lžíce másla (podmaslí je tučnější, než kefír) a dala miň cukru. Použila jsem srdcovou formu a ještě mi zbylo těsto na dvě mini srdcové bábovičky, tak bude mít dcera k narozeninám dvoupatrový. 😉
Jinak jsem kdysi zjistila, že když nemáte třtinový cukr, kde nahradit napůl bílým a napůl rozehřátým karamelovým Salkem.
Obvykle dělám podle recepty Nigelly Lawson, trerý je skvělý, ale velmi sytý. Tenhle je lehký, ale po naplnění se mu vyrovná. Pro děti určitě vhodnější.
Moc díky za recept!

Eva
18.10.2015 12:29

To by mě zajímalo, jak se Vám podařilo, že je dort vysoký. Mně se vždycky vyboulil uprostřed, ale okraje zůstaly nízké. Vyřešilo to až použití izolačního pruhu kolem formy, aby se tolik nerozpálila. Že byste měla kvalitnější formu? 😉
Jinak karamelové Salko mně osobně nechutná, taky mi přijde, že se musí těsto jinak chovat, když je mléko oproti cukru tekuté, ale jestli to funguje, tak proč ne. Já bych raději použila prostě obyčejný bílý cukr krupici.

Marta
11.12.2015 11:01

dobrý den, nemáme rádi dorty, které jsou suché a ještě těžké máslové krémy, ….tento čokoládový vypadá suprově, zkusila bych ho s bezlepkovou moukou, myslíte, že bych mohla tento dort potáhnout marcipánem, vnoučata miluji marcipán nebo můžete mi poradit vláčný čokoládový dort potahnutý marcipánem, moc děkuji za radu

Eva
11.12.2015 20:58

Podle mě se na tenhle dort marcipán nehodí, ale záleží na Vás. Nebo můžete vyzkoušet jiný recept, který tu najdete, vybírat je myslím z čeho.

Mel
13.6.2016 9:05

Dobrý den,
moc děkuji za úžasný recept, na přesně takový čokoládový dort jsem už dlouho měla chuť. Formu mám 26cm, myslím, že ideální, krásně naskočil, rovnoměrně, ani jsem nemusela seřezávat, jen otočit. Pekla jsem ale cca hodinu. No prostě velký úspěch a úžasná chuť:-) Na stránkách máte samé úžasné dobroty a moc krásně napsané recepty a rady. Těším se jak budu zkoušet další recepty 🙂 Přeji krásný den.

Eva
13.6.2016 23:30

Mockrát děkuji. Tento dort je opravdu báječný, a ano, pečení trvá dlouho, protože těsto je hodně řídké. Musím se přiznat, že Vám závidím, že dort vyběhl rovnoměrně – to se mi u něj povedlo až tehdy, když jsem formu omotala izolačním pruhem, aby se tak moc nerozpálila. 🙂

Sona
22.8.2016 14:01

Dobry den. Dnes jsem upekla tento dort a musim ho pochvalit. Je vyborny. Normalne pecu Sachr podle vaseho receptu – je take skvely. Chtela jsem zkusit neco noveho a opet jste me nezklamala! Diky.

Eva
22.8.2016 22:11

Já děkuji Vám – za přízeň a tak vůbec. 😉

Klára
4.10.2016 18:06

Dobrý den.
Chtěla bych tento dort upéct pro přítele k narozeninám, ale u nás jí sladké jenom on, poraďte prosím velikost formy na poloviční dávku-myslíte, že 18 cm by mohlo být tak akorát?
Děkuji za Vaše krásné inspirace 🙂

Eva
4.10.2016 22:49

Gratuluji – myslím, že jste to odhadla naprosto správně. 🙂 Navíc u tohoto dortu není výška tak důležitá jako u jiných, protože může být jak vyšší tak nižší. Ale nízké by to být nemělo určitě, a kdyby Vám náhodou přišlo, že je těsta spíš víc, tak do formy prostě nenalijete všechno. A je to. 🙂

Klára
5.10.2016 21:51

Děkuji za odpověď, zkusím to tak 😉

Alexandra
11.12.2016 20:39

Dobrý deň, váš recept na tortu ma veľmi zaujal vďaka tomu, že je krásny tmavý a nie je taký suchý ako niektoré korpusy. Viete mi povedať, čo by sa stalo, keby som tam namiesto kávy priliala iba vodu? Pýtam sa kvôli tomu, že si myslím, že káva tam dodá celkom silnú kávovú chuť, čo by som bola nerada. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, prajem krásny deň. 🙂

Eva
11.12.2016 23:53

Já myslím, že by to šlo. Ale pokud jde o chuť, tak káva v dortu vůbec cítit není, to nemusíte mít obavu. Ona je tam spíš kvůli tomu, aby podpořila tmavou barvu těsta. Také můžete udělat jen slabou kávu, jestli se Vám to přece jen nezdá. 🙂

Zuzana
1.2.2017 20:42

Dobrý den, děkuji za úžasné recepty. Objevila jsem Vaše stránky až dnes při hledání receptu na dort pro vnučku. Tento čokoládový vypadá skvěle, ale píšete, že neni vhodný pod marcipan. Potřebuji upéct hodně čokoládový, třeba i s pařížskou šlehačkou nebo ganache, ale potřebuji jej zakrýt bílým marcipanem, protože teď frčí Ledové kralovstvi, Olaf a princezna Anna. Poradite mi prosim, který recept použít? Váš recept. Děkuji moc a přeji hodně štěstí. Zuzana

Eva
2.2.2017 22:23

Buďte vítána. 🙂 Dort pod potah bych doporučila buď tento: http://kousekdortu.cz/cokoladovy-dort-s-cerstvym-ovocem/ – je to vlastně těsto jako na Sacher dort, je v něm opravdu čokoláda, nejen kakao, a pod potah je dostatečně pevné. Nebo můžete zkusit i tento dort: http://kousekdortu.cz/cokoladovy-dort-s-marcipanem/ – v těstě jsou mleté mandle, takže není tak nadýchané, ale není ani suché, prostě je takové hutnější a moc dobré. Z diskuze pod dortem je vidět, že v drtivé většině jsou spotřebitelé spokojeni. Ten první recept je takový klasičtější. Pokud by těsto nemuselo být vyloženě s čokoládou, ale stačilo by kakao, pak lze použít třeba recept na těsto ze Schwarzwaldského dortu, to je vlastně takový těžší piškot. Výběr je na Vás. 😉

Anonym
3.2.2017 11:45

Dobrý den, moc Vám děkuji a těším se na výsledek a radost, kterou vnučce udělám.

Zuzana
8.2.2017 7:55

Ještě jednou děkuji za recept i radu. Dort byl absolutně úžasný a všem nám moc chutnal. Zvolila jsem Čokoládový dort s čerstvým ovoce. Věřím, že byl dokonalý díky Vašemu popisu, nejen díky zvoleným surovinám. Mějte se krásně.

Eva
8.2.2017 12:22

Jsem moc ráda, že se Vám vše povedlo a že dort přišel k chuti. 🙂

Evča
3.4.2017 23:08

Dobrý večer Evi,
nedávno jsem narazila na vaše stránky a byla jsem opravdu strašně moc nadšená! 🙂 Klobouk dolů, jste ŠIKULKA! Určitě několik receptů od vás vyzkouším.
Teď se právě chystám na tento čokoládový. Mám podobný recept, také právě na dort s ganachovou polevou a já jí prostě zbožňuji 🙂
Chtěla jsem se s vámi poradit – nemáte náhodou zkušenost s jedlím papírem? Chtěla bych synkovi k narozeninám upéct tento dort a právě zvažuji, jestli na něj jedlý papír dát nebo ne. Případně, co si myslíte o ganachové polevě z bílé čokolády na tento dort?
Děkuji za váš názor 😉
Pěkný večer.

Eva
5.4.2017 21:22

Dobrý den, děkuji za nadšení. 😉 S jedlým papírem zkušenost nemám. Pokud jde o ganache z bílé čokolády, já bych ji asi nepoužila, ale jestli vám bílá čokoláda chutná a nevadí vám, že poleva z ní bude oproti hořké čokoládě dost sladká, tak proč ne. Jen by pak asi bylo lepší upravit poměr a dát bílé čokolády trochu víc. Ona totiž netuhne tolik jako hořká čokoláda, tak aby poleva trochu ztuhla. 🙂

Evča
6.4.2017 10:23

Díky za radu, ale jak sama píšete, nad hořkou čokoládu není 🙂 Nic proti bílé, občas si jí ráda dám, ale hořká/mléčná, zkrátka hnědá je prostě čokoláda 🙂 Zkusím to nějak vymyslet, abych nemusela hnědou měnit 🙂

Evča
8.5.2017 21:40

Dobrý večer Evi,
opět píši já. Tak hlásím, že jsem to riskla a vyzkoušela dát jedlý papír, na již utuhlý dort. A bez problémů. Použila jsem pod papír decorgel na přilepení a řekla bych, že to neprosvítalo.
Každopádně Evi, opravdu díky moc za tento skvělý recept! Musím přiznat, že se po něm pokaždé zapráší a za měsíc, co jsem váš recept objevila, už jsem ho pekla 5x 😀 Pokaždé trochu vylaďuji ingrediance apod. A protože ho peču bez vanilkového extraktu, příště chci vyzkoušet i s ním. ( Dort peču z bílého cukru a dokonce už jsem „experimentovala“ i kysaným výrobkem, protože jsem doma neměla podmáslí. Jednou to byla kyška a jednou dokonce dětský, vanilkový Olmík, který jsem donastavila mlékem 🙂 A v dortu to nebylo poznat 😀 Nadále ještě doexperimentovávám čokolády do polevy 😉 Opravdu moc díky za tento skvělý recept! Už se chystám na nějaký další od vás 😉
Přeji nadále mnoho úspěchů v pečení a těším se na další super recepty!
Evča

Eva
10.5.2017 20:04

Pětkrát do měsíce, to je skoro dost. 🙂 Ale tím líp, to opravdu vypadá, že vám zachutnal. Experimentování podporuji, to k pečení patří, a tento dort ho navíc docela dobře umožňuje. Jen tak dál. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily