Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Potahovaný dort krok za krokem

dort_s_tucnaky

Toto budiž stručný návod pro výrobu potahovaného dortu. Není to postup závazný, každý si dělá dort po svém, takže spíš jde jen o inspiraci.

1.Pokud dělám na dort nějaké modelované figurky a květiny, udělám si je s předstihem několik dní předem, jednak aby stačily dostatečně vytuhnout, jednak abych pak už měla klid. Nechávám je normálně v místnosti při pokojové teplotě, jen je schovám do krabičky nebo přikryji fólií, aby se nepoškodily a neznečistily.

tucnaci

2. Den před samotným děláním dortu, odpoledne či večer, si upeču dortový korpus. Přes noc se hezky rozleží a pak se s ním lépe pracuje.

3. Druhý den ráno rozříznu dortový korpus, abych věděla, jestli bude použitelný a měla když tak čas narychlo upéct jiný. Korpus se dá rozříznout jen tak dlouhým nožem, ale na to musíte být opravdu šikovní, aby to bylo rovné, což já moc nejsem. Dále existuje pomůcka, tzv. kráječ dortu, která je moc šikovná, ale do mé maličké kuchyně už by se nevešla. Já rozřezávám dort pomocí obyčejné nitě, což je způsob velmi jednoduchý a velmi spolehlivý. Nejprve si nožem naříznu kolem dokola dortu rýhu, do ní vsadím nit, její konce překřížím a pak utahuji a utahuji, až nit projede skrz a ukrojí plát. Takto seříznu vršek, který bývá vyboulený, a pak dort rozkrojím na tři stejně široké pláty.

dort_postup1 dort_postup2

4. Korpus znovu složím dohromady a odložím, seříznutý vršek uschovám na později, a jdu připravit krémy. U dortů dělávám někdy dva různé krémy pro větší pestrost, ale jen takové, které se chuťově doplňují, nemám v oblibě roztříštěnost chutí (pejsek a kočička, jak vařili, všichni to známe). V tomto konkrétním případě jsem udělala máslový krém nastavený bílkovým sněhem, a to vanilkový a malinový. Pokud potahujete něčím jiným než pravým mandlovým marcipánem, nedoporučují se pod potah krémy se smetanou, tvarohem apod., prý se pak potahovací hmota roztéká. Pokud byste takovými krémy chtěli dort plnit, můžete tak učinit, ale je třeba pak na okrajích udělat mantinely z jiného, bezpečného krému, a tím i celý dort pomazat.

5. Začnu sestavovat dort. Vezmu dortovou podložku, na které bude dort umístěn, a položím na ni na dvě půlky rozstříhnutý papír na pečení – to abych ji pak nemusela zdlouhavě čistit od krému. Na podložku položím spodní plát dortu. Pláty dortu lze navlhčit, aby bylo těsto vláčnější, což jde celkem čímkoli. Já tento krok dělám spíš proto, abych dortu dodala chuťový šmrnc, takže podle situace používám třeba Amaretto nebo rum nebo džem. Když používám džem, pak jej nahřeji, protože když je horký, tak zřídne a krásně se do korpusu vsákne, nevznikne tudíž žádná klouzavá vrstva marmelády, po níž krém jezdí semtam. V tomto případě jsem si nechala trošku malinového pyré, které jsem dávala do krému, takže ho naředím horkou vodou a štětečkem potřu plát dortového korpusu (ne zase příliš, ať těsto není rozmáčené).

 dort_postup3 dort_postup4

6. Poté namažu dortovou placku krémem, hezky rozetřu, aby byla vrstva rovnoměrná, protože pak bude dort vypadat dobře i na průřezu. Vezmu druhou placku, položím ji na tu první s krémem, umístím tak, aby lícovaly, a mírně přitisknu (všude, rovnoměrně, kdybych přimáčkla třeba jen na okrajích, mohla bych tam krém vytlačit ven a uprostřed by ho pak byla silnější vrstva a dort by pak měl zakulacený, nikoli rovný povrch). I tuto placku štětečkem navlhčím a rozetřu druhou vrstvu krému. Přiklopím třetí plackou, kterou navlhčím také. Dort si srovnám, protože čím bude pravidelnější, tím méně práce pak mám s konečným zarovnáním.

dort_postup5 dort_postup6

dort_postup7

7. Nyní dort začistím. Nejdřív doplním mezery krémem, v tomto případě stejným, jaký se v té vrstvě nachází, opět proto, aby byl průřez čistý a stejný krém sahal až ke kraji korpusu. Pak už zbytky krému smíchám a slabou vrstvou potřu celý dort, opravdu jen velmi tence, tímto krokem dort ještě nezarovnávám, ale jen začišťuji, aby se mi tam později nepletly drobečky a měla jsem čistou hladkou plochu. Teď dám dort do lednice, aby pořádně zatuhnul, jelikož naplněný řídkým krémem se různě posouvá a sesouvá, když s ním manipulujete, a já ho nechci mít šišatý a svezlý na stranu.

dort_postup8 dort_postup9

8. Zatím si udělám tzv. punčovinu na zarovnání dortu. Vezmu zbytek korpusu, který mi zůstal, když jsem zarovnávala vyboulený vršek dortu, odstraním tvrdé okraje a kůrku, protože potřebuji jen měkký vnitřek, a těsto rozdrobím do misky. Přidám zbytek krému, podle situace a množství ještě případně přihodím kousek másla, a ručně mačkám a hnětu. Často se tato směs ochucuje rumem, odtud pravděpodobně i její název, ale ne vždy se rum hodí, mohl by se chuťově mlátit s něčím jiným. Do punčoviny lze vlastně přidat cokoli, jen to musí mít jemnou konzistenci, žádné tvrdé kousky byť sebemenší (takže třeba žádné mleté oříšky), hmota musí být jako řídké těstíčko, jinak budoucí potah nebude hladký. (Na kurzu zdobení dortu jsme dělali punčovinu ze zbytku piškotu, másla a horké vody s rumem, té jsme dávali docela dost a potahové hmotě to kupodivu nevadilo.) Výsledná konzistence hmoty je taková, že se dá natírat na dort nožem.

dort_postup10

9. Další fází je zarovnání dortu. Vezmu punčovinu a nožem ji nanáším na celou plochu dortu. Nožem uhlazuji jen nahrubo, ono to ani moc lépe nejde. Když mám dort punčovinou pokrytý, je potřeba povrch uhladit. Já si dám do sklenice horkou vodu, do té vždy nůž namočím, přebytečnou vodu otřepu a uhladím kousek dortu. Otřu setřený krém z nože, jinými slovy očistím nůž, zase ho namočím, oklepnu a uhladím další kousek. A tak pořád dokola. Tímto způsobem to jde snadno, protože jak je nůž mokrý a navíc ještě teplý, dobře po hmotě klouže. Chce si to s tím vyhrát, protože povrch musí být rovný, boky také hezky kolmo k podložce, navíc vše co nejdokonaleji hladké a ostré hrany. Chvíli to trvá, ale nakonec to vždycky nějak vyjde. Zpod dortu vytáhnu papír na pečení a podnos očistím. Dort je nutné dát zase na nějakou dobu do lednice, aby pořádně ztuhnul. Já si tak aspoň můžu dát pozdní oběd.

dort_postup11

10. Mezitím se v krátkém zimním dni setmí, protože dělání dortu (má-li k čemu vypadat) je proces na celý den. Připravím si všechny dortové pomůcky, které budu potřebovat na potažení a nazdobení dortu. To jsou v mém případě:

  • silikonový vál – je skvělý, protože se na něj hmota nelepí, nikdy jsem nemusela podsypávat, ani si to neumím představit; šikovné je i pravítko po okraji a různě velké kruhové průměry uprostřed
  • válečky – používám svůj starý dřevěný, na menší kousky na ozdoby mám malý hladký váleček na marcipán
  • jednorázové bezlatexové rukavice – moc mi přijdou vhod, když hmotu propracovávám a barvím, protože se mi nelepí na ruce; mám je na rukách ještě i při potahování, aby mi ruce po dortu hezky suše klouzaly a neopatlala jsem ho, ale při vytváření ozdob už je nepoužívám, protože je v nich člověk trochu nehrabaný; kupuji v drogerii dm
  • hladítko – bez něj se při potahování dortu určitě neobejdete; se dvěma hladítky, které sunete proti sobě (jedno po povrchu dortu ke kraji, druhé po boku dortu nahoru), můžete vytvořit pěkně ostrou hranu dortu
  • nástroje na práci s potahovacími hmotami, tzv. modelovací kostice – já si pořídila nějakou nejlevnější základní 6dílnou sadu a plně mi dostačuje, nejpřínosnější je pro mě určitě oboustranný nožík na marcipán, se kterým se hmota opravdu dobře řeže
  • jedlé barvy – na barvení hmoty používám gelové, doplňkově pak prachové barvy (třeba růžovou na tvářičky, nebo zlatou), a dále třeba tzv. jedlý pyl, který v bílé barvě dobře imituje sníh; také jsem si pořídila černý fix, kterým maluji malá očka nebo řasy
  • párátka na barvení hmoty gelovými barvami
  • štětečky na prachové barvy a na lepení – ty jsem koupila normálně v papírnictví, protože v obchodě s dortovými pomůckami bývají zbytečně drahé
  • piping gel neboli jedlé lepidlo – nanáší se štětečkem a lepí opravdu dobře; používám ho jen na malé kousky jako třeba zobáky, také na perličky apod., a dá se s ním dobře napodobit voda, když se trochu obarví namodro; pro lepení větších ploch, jako jsou třeba proužky, používám alkohol, lepenou plochu stačí štětečkem jen slabě navlhčit
  • špendlík – bez něj se nejde obejít, protože při zpracování se do potahovací hmoty dostává vzduch, a když ji pak vyválíte, objeví se nevzhledné vzduchové bubliny; bublina se špendlíkem propíchne, prstem se vyžene vzduch a povrch zahladí
  • různá vykrajovátka a pístové vypichovače, které kromě toho, že vykrojí tvar, tak do něj i obtisknou vzorek – já mám jen pár základních, se kterými bohatě vystačím; různých dortových pomůcek, nejen vypichovačů, existují mraky, ale já je pro to, co dělávám, většinou nepotřebuji, a navíc se mi moc nechce přiživovat byznys s těmito potřebami, který tyje z neuvěřitelného boomu a zájmu o potahované dorty a na můj vkus pomůcky zbytečně předražuje
  • a samozřejmě nějaká vhodná podložka pod dort; nemusí to být hnedle porcelánový podnos, stačí obyčejné dortové podložky za pár korun, které budou vypadat určitě lépe než podomácku vyrobené podložky z vystřiženého kartonu, obalené papírem a igelitem.

dortove_pomucky

11. Připravím si potahovací hmotu. Já na tyhle modelované barevné dorty (které dělám tak jednou do roka a ještě z donucení kvůli dětem) používám Smartflex Velvet, ale jsou i jiné potahovací hmoty, včetně mandlového marcipánu, kterému se nic nevyrovná, protože je dobrý. Hmota v kyblíku je dobře zaklíněná, chce to kyblík obrátit vzhůru nohama a dlaní zatlačit na dno (u větších balení se musí na dno stoupnout nohou), tím se kus hmoty uvolní a vypadne. Dále je Smartflex neuvěřitelně tvrdý, takže to chce nožem odřezávat malé kousky, ty se už dají prohníst snadno a rychle změknou. Vždy takový kousek propracuji a pak s ním šup pod igelit, protože jinak by na povrchu oschnul a už by se nedal použít. Tímto způsobem přidávám kousek po kousku, až mám požadované množství. Na obarvení hmoty používám gelové barvy. Vezmu párátko, namočím do barvy, otřu do hmoty a propracovávám. Když chci barvy přidat, použiji čistý konec párátka, popř. další párátko, abych si do barvy něco nezanesla. Hmota se musí pořádně prohníst, aby byla zbarvená rovnoměrně (pokud tedy nechcete vytvořit efekt mramorování).

dort_postup12 dort_postup13

dort_postup14 dort_postup15

12. Je čas potáhnout dort. Hmotu vyválím na placku silnou asi půl centimetru – nesmí být moc slabá, aby se neprotrhla, ale ani moc silná, jinak bude dort zbytečně tížit a kdo by to chtěl taky jíst, že. V průběhu placku obracím a likviduji vzduchové bublinky (když se objeví vzduchová bublina, propíchnu ji špendlíkem a prsty uhladím, čímž jednak vyženu vzduch a jednak zhruba zahladím stopu po vpichu). Potřebuji vyválet přibližně kruh (na kruhový dort), a to o něco větší průměr, než je průměr dortu + 2x výška dortu. Čím větší placka bude, tím snadněji se dort potáhne, protože se u paty dortu nebudou tolik tvořit varhánky. Přinesu si dort z lednice. Vyválenou hmotu přenesu opatrně oběma rukama na dort a hladítkem uhladím horní plochu. Při uhlazování hladítkem vyháním vzduch zpod hmoty ke krajům, aby pak pod ní nebyly vzduchové polštářky. Pak začnu hmotu na dortu uhlazovat i na bocích, nejdřív jen dlaněmi – postupuji kolem dokola a stále směrem dolů, přitiskávám, uhlazuji, a dole, kde má hmota tendenci dělat záhyby, si pomohu tím, že její okraj jakoby trochu vytáhnu a ona, jak se napne, tak se tím ten záhyb vyrovná. Proto je taky dobré, aby použitá hmota byla pružná – když jsem úplně napoprvé použila domácí falešný marcipán ze sušeného mléka, tak s ním to tedy moc nešlo, zato Smartflex je v tomto směru bez problémů. Je potřeba pracovat rychle, protože hmota rychle osychá a pak začíná povrch krabatět.

dort_postup16 dort_postup17

13. Když je dort hmotou obalen, vezmu nožík, nanečisto oříznu přebytečnou hmotu, která je čistá, a pořádně ji zabalím do potravinové fólie, aby neoschla a mohla jsem ji použít někdy později. Opět vezmu hladítko a dort pečlivě uhladím na bocích, přičemž dbám, aby potahovka k dortu všude dobře přilnula. Teď dole nožíkem na marcipán (nebo jiným nožem nebo třeba rádýlkem) odříznu přebytečnou hmotu čistě a hezky rovně, aby se na dalo koukat. Naposled vezmu hladítko a dort znova, už naposled objedu ze všech stran, zahladím i oříznutý okraj, až jsem konečně spokojena. A začíná to zábavnější: ozdobit dort. Pomocí vykrajovátek, vypichovačů a perliček vytvořím dekorace, z pruhu potahové hmoty mohu nožíkem vyříznou vlnovku a přilepit ji dolů na okraj dortu, nebo lze vyříznou proužek a udělat mašličku, vytvořit kytičky, obvázat saténovou stuhou… teď už se fantazii meze nekladou. A je noc, dort putuje do lednice a já jdu celá hotová spát.

dort_postup18 dort_postup19

14. Následující den dort dokončím tak, že přilepím připravené figurky. Figurky (a vůbec jakékoli další ozdoby z potahovací hmoty nebo třeba perličky) se dají snadno přilepit trochou alkoholu (vodka, rum apod.), kdy stačí povrch jen trošičku potřít – kdyby byla hmota moc mokrá, začala by se rozpouštět. Stačilo by ostatně použít i obyčejnou vodu, ale ta nevyprchá jako alkohol, takže riziko rozmáčení hmoty je vyšší – když už, tak se povrch musí navlhčit opravdu jen nepatrně. A nebo se dekorace lepí speciálním lepidlem piping gelem, o kterém jsem se zmínila už výš. Hotový dort přendám do dortové krabice a ráda se ho zbavím. Krabice dělají bohužel jenom nízké; pokud je tedy na dortu jakákoli figurka apod., nejde krabice zavřít. Já to řeším tak, že víko krabice na krajích vedle vnitřního zalomení nastřihnu víc do hloubky a zalomím znova kousek výš – tím se sice víko trochu zkrátí, ale dort zůstane přesto schovaný (dort nesmí být ale vysoký příliš, jinak ani to nepomůže).

dort_postup20

Na závěr

  • Proč dělám fázi s punčovinou, když by to bylo jen s krémem jednodušší? Protože využiji odkrojené těsto. Protože nepotřebuji tolik krému. Protože nechci mít na dortu krému příliš. Protože punčovina má stejnou barvu jako dortové těsto, takže dort pak vypadá na průřezu hezky jednolitě až pod potahovku. Ale nutný tento krok vůbec není. Jestli se vám dort nevyboulí a nemáte přebytečné těsto, nebo jestli máte krém rádi a nevadí vám ho větší množství, tak obmažte a zarovnejte dort hned krémem, snáze se s ním pracuje a celkový proces výroby dortu si usnadníte. Já také punčovinu normálně nepoužívám, což souvisí s druhem použitého těsta a krému, protože třeba takový vydatný čokoládový krém, na kterém v podstatě celý dort stojí, by bylo škoda „ředit“ těstem. Každopádně je šikovné si vždy dort obtáhnout nejdřív jen tenoučkou vrstvičkou krému, kterou zlikviduji drobky, a teprve pak pomazat silnější vrstvou pro vyrovnání, práce je tak mnohem čistší. Punčovina se také používá na dotvarování dortu: jestli třeba někoho napadne, že by bylo skvělé na dort vymodelovat prsa, punčovina je na to jak dělaná.
  • Pokud jde o uskladnění dortu, pak už jsem několikrát četla, že se někomu potahovací hmota na dortu roztekla. To se stává vlivem vlhkosti, což může mít dvě příčiny. Buď se vlhkost dostane ke hmotě zespodu, a to znamená, že byla podmazána špatným typem krému – to jsou třeba krémy šlehačkové, tvarohové nebo i silnější vrstva marmelády, naopak máslové a ganachové krémy jsou vždy sázkou na jistotu. Nebo se vlhkost k potahovce dostala zvenčí, tzn. z lednice. Mnozí to prý řeší tak, že zevnitř na zadní stranu lednice připlácnou kus kartónu – to bych se ale bála, že mi to za ním bude plesnivět a kdovíco. Já dávám hotový dort do lednice v papírové krabici, což je stejný princip odizolování, a nikdy se  mi nic nerozteklo. U mamky v lednici, ve které bylo docela vlhko a kapky stékaly po zadní stěně lednice, jsem přes krabici ještě raději přehodila utěrku, aby nasákla případnou vlhkost, a taky to přežil bez újmy.
  • Potahované dorty se dělají často ze speciálních potahovacích hmot, které mají tu výhodu, že se s nimi dobře pracuje, jsou pružné, základní barva je čistě bílá, jsou schopny vytvrdnout, takže se používají i na modelování květin či figurek. Ale… nedají se moc jíst. Někomu některé chutnají, ale já je ráda nemám. Sice jsem dort potažený Smartflexem snědla bez problému, ale chuťovou extázi jsem rozhodně nezažila. Proto když dělám potahovaný dort, používám jedině mandlový marcipán (ani ten sice každý nejí, ale my ho milujeme). S výjimkou dortu pro děti – ty totiž právě mandlový marcipán většinou neocení, naopak uvítají umělé sladké chutě, a hlavně chtějí figurky, které jdou s modelovacími hmotami mnohem snadněji. Mandlový marcipán má navíc tu skvělou vlastnost, že se na smetanových krémech neroztéká (viz princeznin dort).

 

komentářů 130

Pavla
15.4.2014 21:37

Dekuju mockrat za skvele rady, zacinam pect dorty pro me deti, mam rada domaci, vim, co tam dam a presne jsem hledala ganache a maslovy krem, jaky máte vy. Tak jeste jednou diky

Eva
16.4.2014 16:11

To jsem ráda, že jsem posloužila. Mějte se hezky, a ať se daří a chutná. 🙂

Petra
29.4.2014 11:54

Velmi děkuji za skvělý typ. Hned vyzkouším na manželův dortík 🙂

Eva
30.4.2014 17:56

To se manžel má. Ať se povede. (Ten dort.) 🙂

Petra
3.5.2014 12:45

Tak jsem na začátku a hned problém 🙁 krém uvnitř super, jen místo jedné várky krému jsem musela dělat hned třikrát, ale dělala jsem prvně z mascarpone, smetany a cukru. Takže trojnásobná spotřeba, což je opravdu nákladné, ani nevím, kde jsem tento recept na krém našla, ale chtěla bych se zeptat na váš krém. Máte velkou vrstvu a já takové nedocílila ani jednou dávkou 🙁 Teď se dort chladí a budu dělat punčovinu, tak jsem zvědavá, zda se zadaří a na potah se moc těším, tak pak dám informaci, jak se dílo daří. Kdybych to celé udělala dle vás, tak to bude určitě super.

Eva
3.5.2014 13:42

Krém v tomto dortu je máslovo-bílkový, v textu je na něj i odkaz. Kromě toho, že je krásně odlehčený, tak díky tomu bílkovému sněhu i nabude na objemu, což je fajn. Ale jedno upozornění: jestli budete potahovat něčím jiným, než pravým marcipánem, tak se pod potah nesmí použít smetanový krém, protože na smetaně ty speciální potahovací hmoty vlhnou a pak se rozpouštějí. Chce to nejlépe máslový nebo ganachový krém. V případě punčoviny, pokud by krému bylo málo, by to možná nevadilo, ale i tak by to mohlo dělat neplechu. Pokud vám ale zbylo těsto, což asi ano, když chcete dělat punčovinu, tak ty drobky smíchejte s trochou měkkého másla, popř. cukru nebo něčeho dalšího podle chuti, abyste nemusela ten máslový krém speciálně dělat. Jsem zvědavá, jak dopadnete.

iveta
24.5.2014 20:48

dobrý den,ráda bych se zeptalazda by nebylo možné napsat přibližné množství vody a másla do punčoviny…zdá se mi,že ji mnámn možná dost řídkou…nebude se potah topit..?moc děkuji za odpověd Iveta

Eva
24.5.2014 22:35

S tím bohužel neporadím, takhle jsem ji dělala jen na kurzu potahování a všechno dávkovala lektorka. Nejdřív nám do mísy s drobky hodila kus másla a pak přilévala horkou vodu s rumem, postupně, vždy přišla, zkontrolovala konzistenci a pak ještě přilila nebo řekla, že už to stačí. Ale kolik přesně… Já ji takto sama doma nedělám. V každém případě byla docela řídká, takové blátíčko, a přišlo mi divné, že se tam dá tolik vody a potahovce to nevadí. Ale prý se ta voda při tuhnutí v lednici vypaří či co. Je fakt, že na dortu se pak Smartflex neroztekl. Je mi líto, ale víc poradit neumím. Mějte se hezky.

Adka
29.5.2014 19:51

Zdravim,pecu 30let ale v nedeli budu po prvne pect dort kde na potahovku White icing(je nej co znam,ziji v Uk)a nani chci dat jedlej papir s fotkou dcery a jeji oblib.skupinou,specialne vytisklej..Nemam special.lepidlo,a i na navodu ctu;ze staci kapka kremu nebo troska vody aby papir drzel..Mate s timto zkusenosti?!Dekuji a mate mc krasne webovky:-)

Eva
29.5.2014 22:05

Také děkuji. S jedlým papírem zkušenost nemám, já potahované dorty moc nedělám, ale tak bych si (podle toho co píšete) tipla, že princip lepení papíru na potahovku je stejný jako lepení čehokoli jiného (figurek, perliček apod.). Takže ano, když není piping gel nebo něco takového, mělo by stačit trochu navlhčit vodou, ale opravdu velmi nepatrně, aby se potahovka nerozpustila (a to by se asi ještě mohl taky rozmočit ten papír), ale to Vy určitě znáte. Měl by také jít alkohol, opět jen zlehka navlhčit, ledaže by nějak tomu papíru vadil, že by ho třeba jako rozežral. 🙂 Na máslovém krému by to podle mě jezdilo, takže ještě snad bílková poleva (královská glazura), ta ztvrdne, ale zase by to asi nebylo pod papír hladké. WI neznám, pokud ale rychle nezasychá na povrchu, tak by třeba i šlo hned po potažení na něj ten papír připlácnout, že by se sám chytil, dokud je potahovka ještě trochu vlhká, případně na potahovku dýchnout, aby mírně zvlhla 🙂 (s pravým marcipánem by to šlo, on je takový vlhčí a lepivý). Jestli máte s potahovanými dorty zkušenosti, jakože zřejmě ano, tak určitě přijdete na to, co a jak, já bych ten papír nedémonizovala. 🙂

Adka
31.5.2014 12:36

White icing je nejlepsi belgicka potahovka oporucovana i cukrari..zde se prodava,krom jinych a v Uk jsou i velice levne pomucky na zdobeni dortu a siroky vyber:-)W I je super paradne se s nim pracuje kehce se vali nelepi se..nezasycha..proste parada!!Lepsi neznam a ze uz jsem jich zkusila hodne..Dekuji ale u tak a tnova ahoooj z Uk!

Eva
31.5.2014 16:04

Možná je nejlepší, ale nějak nemám chuť ověřovat, jestli je to pravda. Ráda pracuji s původními kvalitními surovinami, na kterých si člověk pochutná, takže tyto umělé hmoty pro vlastní potřebu vůbec nepoužívám. 🙂

Adka
1.6.2014 15:57

??nerozumim tomu,co je umelina W.I je celosvetove znama potahova hmota,kvalitni a i chutove takze zadna umelina a nevyrovna se ji opravdu nic mamka je cukrarka jen jsem napsala zkusennost a uz tedy nebudu,nekdo je asi chytrak ve vsem..kdyz ji ani nezna..skoda,ze si lide nedokazi v Cr normalne predavat zkusennosti:-(

ada
1.6.2014 16:01

A ta kvalita v Cr je spise k zamysleni respektive i jinde se pece z kvalitnich surovin jelikoz zde jsou a i cenove dostupnejsi..a kdo opravdu dlouha leta pece tak vi,ze v Uk je opravdu siroky vyber,vozim tyto veci i do Cr.. jen jsem chtela poradit..ale uz mizim:-(

Eva
1.6.2014 20:12

Paní Ado či Adko, kéž byste skutečně zmizela, jak jste slibovala. 🙂 Jelikož Váš úvodní dotaz na jedlý papír byl zdá se účelový a Vaše příspěvky začaly zahlcovat tuto diskusi a sklouzávaly k urážlivému tónu, nezbývá mi než je mazat. Některé z předešlých ponechám, protože nemám nic proti vyjádření názoru, že je WI super potahovka (ostatně se mýlíte, že ji v ČR neznáme). A nikdo z nás také není tak hloupý, aby si cokoli o ní sám na internetu nedokázal vyhledat – tolik k vysvětlení, proč zmizely Vaše příspěvky s odkazy na cizí www stránky. Můj osobní blog skutečně není určen k tomu, aby ho kdokoli používal pro umisťování reklamy nebo k nejapným výlevům. Zdravím.

Michaela
13.6.2014 22:35

Dobry den, potřebovala bych radu, ale asi uz píšu pozdě. Dort potřebuji na neděli. Chtěla bych poprvé upéct dort k prvním narozeninám mého syna jenomže on ma alergii na mléko.. Myslíte ze ten maslovy krém mužů udělat z margarinu dela kids a bílků? A mužů tim i dort protáhnout pod potahovaci hmotou? A nebo marmeladou? Aby se neroztekal.. Koupila jsem potahovaci hmotu smartflex velvet.. A je nejaky opravdu dobry piskotovy korpus bez mléka? Budu delat malý dvoupatrak. Budu moc rada za odpověď

Michaela
13.6.2014 22:36

Jo a jeste jestli do toho krému u vnitr mužů dat nakrájené čerstve jahody.. Jinak nevim jak udělat dobry bezmlecny dort

Eva
13.6.2014 23:46

Dobrý den, tak bych to vzala popořadě:
– Ten margarín neznám, ani jiný, protože mi nechutnají, tak je ani nepoužívám. Jak by se to chovalo v krému se sněhem, to vážně netuším, ten margarín je asi méně pevný, tak bych se možná bála, aby to neteklo. Ale můžete to vyzkoušet, jestli se chová aspoň trochu jako máslo, tak by to i v tom krému mělo být podobné. Nebo jestli vám ten tuk chutná, tak udělat krém z něj bez bílků, ostatně většina dělá máslový krém také jen z másla a cukru, popř. ho nastaví pudinkem, nutelou apod.
– Pod potahovací hmotu by margarín vadit neměl, Smartflexu vadí jen krémy s mlékem, tvarohové apod., a cokoli mokrého. Marmeláda také nevadí, ale musí být jen velmi tence (hodně ji stáhnout nožem), jinak bude fungovat jako „něco mokrého“ a hmota by se na ní mohla rozpouštět – ale kdyby jí byla silná vrstva, tak by po ní stejně potahovka jezdila, takže by to technicky ani nešlo moc potáhnout. Marmeláda vytvoří jen lepivou vrstvu, aby se potahovka přichytila, ale nevyrovnáte s ní povrch dortu do rovné plochy – což ale myslím synkovi bude úplná putna. 🙂
– Většina těst, co tu mám u dortů, je bez mléka (i když většinou jsou to čokoládová těsta, pro větší přehlednost stačí dole na stránce zvolit mezi klíčovými slovy „těsto“), ale snad všude je máslo, které tedy asi též vadí. Pak asi zbývá jen klasický piškot. Nebo zkusit nějaké diskuse nebo vyhledávač, lidí s touto alergií docela přibývá, takže se to určitě i na internetu často řeší.
– Ovoce, jakékoli, čerstvé, kompotované i třeba mražené, se dá dovnitř do krému v pohodě použít. Jen nesmí být na kraji, aby se nedotýkalo potahovací hmoty, mohlo by ji svou vlhkostí zase rozmočit.
Klidně zaexperimentujte, v nejhorším jednu várku vyhodíte a budete muset dělat novou. 🙂 (Důvěrně znám.) A ať už to dopadne jakkoli, jsem si jistá, že Váš syn bude nadšený z jakéhokoli dortu, takže žádný stres, a když se nezadaří podle představ, svět se nezboří. Užijte si hlavně hezké první narozeniny.

Eva
13.6.2014 23:51

Ještě mě napadlo: píšete dvoupatrový dort a roční synek… to asi nesní sám celý dort, že? Tak můžete třeba spodní větší patro udělat pro hosty z „normálních“ surovin a horní menší bezmléčné.

Michaela
15.6.2014 0:47

Dekuju moc za rady udelala jsem ten maslovy krém z margarinu a docela to je dobre jen jsem musela dat vic cukru a vanilku abych zabila ti chuť margarinu.. Uvidím jak bude chutnat ale esteticky na poprvé nevypadá špatně.. Musím se pochválit

Eva
15.6.2014 10:11

Jen se pochvalte. To je potřeba. 🙂

lucie
18.6.2014 18:30

Dobrý den, super popis, moc za něj děkuji.
Na příští sobotu budu dělat dort pro osm oslavenců. Buď jeden nebo 8 mini dortíků a na to potřebuji 8 figurek a spoustu dalších ozdob, což zabere hodně času. Mám koupený Smartflex a prosím o radu, zda z výrobou ozdob můžu začít již nyní, cca 9 dní dopředu a zda stačí uchovat v krabičce.
Děkuji moc za radu.

Eva
18.6.2014 21:31

Lepší dříve nežli později. 🙂 Figurky je třeba dělat vždy dopředu, aby měly čas vytvrdnout, takže klidně i těch 9 dní. Aspoň budete vidět, jak se daří, a nehrozí případný stres na poslední chvíli. Uchovávat normálně někde stranou, kde nebudou překážet, v krabičce nebo jen tak přikryté, aby se na ně neprášilo a nemohly se poškodit.

lucie
18.6.2014 21:50

Super, díky moc, jste zlato 🙂

Katka
4.7.2014 7:25

Pěkné ráno!Chtěla bych se zeptat,nejsem si totiž jistá (i když jsem vyučená cukrářka, peču dorty víc než 10 let) je možno uschovat korpusy do mrazničky,týden před naplněním krému a pod. ?! Nikdy jsem to nedělala,nebo spíš jsem to nepotřebovala.Za týden mám svatbu a chci si upéct svůj vlastní dvoupatrový dort.Abych zbytečně neplašila,kdyby se něco zvrtlo.Předem děkuji za odpověď a krásný zbytek dne 🙂

Eva
5.7.2014 1:12

Bohužel se neptáte té pravé. Nejsem příznivcem zamražování hotových pokrmů, dorty nevyjímaje, navíc to nepotřebuji, takže se budete muset přeptat jinde. Ale z doslechu vím, že to jde, bez problémů. 🙂

Michaela
18.7.2014 16:36

Dobry den, jdu si zas pro radu 🙂 Kamarádka se bude vdavat a chce dort pro šedesát lidi. V cukrárně ji řekli 6000 kc což se ji dávat nechce. Tak se rozhodla ze ho upecem my. Nevíte kolik surovin odhadem budem potřebovat? Asi budem delat přímo tento dort co tu mate ale nedokážu si představit jak chutná.. Je opravdu dobry?

Michaela
18.7.2014 16:38

Docela riskuje nedokážu si představit delat takhle velky dort. Uz ted mam z toho hrůzu

Michaela
18.7.2014 16:45

A neni ten krem moc tuhý? Zkoušela jsem trosku udelat a je to jen máslo i to tak zpět stuhlo

Michaela
18.7.2014 16:46

Ale neměla sem váhu tak sem ho tam dala asi moc

Eva
18.7.2014 17:06

– S odhadem množství neporadím, peču v malém a střídmě jen pro nás.
– Mně dort chutnal.
– Krém je tuhý, když se vyndá z lednice, vždyť je tam máslo, ale na teple poleví. Ale není to jen máslo, jak píšete, větší část objemu tvoří sníh z bílků.

Michaela
18.7.2014 18:32

Dekuju ja to risknu

Síma
17.8.2014 11:51

Ahoj prosimtě mužeš mi říct co jsi potřebovala na ten korpus? vždy když to peču tak se mi rozpadá, nevím co tam dávám špatně 24dkg polohrubé mouky a moučkového cukru, 6 vajec a 12 kakaa, pak sul, olej a kakao..už začínám ztrácet naději 🙁

Eva
17.8.2014 13:05

Jestli se nepletu, tak tento konkrétní dort byl podle tohoto receptu: http://kousekdortu.cz/visnovy-dort/
Proč se ti korpus rozpadá, nejsem schopná říct, asi nezbývá než zkoušet různé recepty a dopracovat se tak k tomu nejlepšímu. Zkus třeba základní piškotové těsto. Hlavně neztrácej naději, pečení má být hlavně pro radost, i když se někdy nedaří, což je normální. 🙂

Nikol
27.8.2014 22:00

Dobrý den. Mám v plánu dělat dort stejných rozměrů, jako máte ukázaný, jen nevím, jaké množství potahovací hmoty Smartflex Velvet si mám objednat? Děkuji moc za odpověď 🙂

Eva
28.8.2014 11:35

Nemýlím-li se, kupovala jsem kyblík Smartflexu 1,4 kg. Hmota mi zbyla, ale vždycky je lepší mít rezervu. Ať se dílo podaří 🙂

Hafik8
28.9.2014 19:55

Dobrý den,
velice mě zaujal váš web o pečení 🙂 Převážně podrobné návody s popisky a fotografiemi. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nějaké tipy na postup při modelování figurek (lidských) z marcipánu, popř obecné modelování různých postaviček. Děkuji

Eva
29.9.2014 20:06

Dobrý den i Vám. Já už modelované dorty nedělám, ani postavičky, tento s tučňáky byl pro příbuzné, tak jsem nechtěla odmítnout. Ale dřív vždy, když jsem něco podobného potřebovala, tak jsem hledala přes google obrázky a v angličtině. Asi to znáte, ale je dobré zadat slovo „tutorial“ (=návod, postup) a nakonec „site:pinterest.com“ (najde to jen návody na stránkách pinterestu, což je web, kde se ukládají ty nejlepší a nejhezčí obrázky dortů a všeho, co s nimi souvisí). U lidských postaviček tedy stačí napsat „fondant people tutorial site:pinterest.com“ a vyjede vám tolik obrázků a fotopostupů, že u počítače zkysnete na hodně dlouho. 🙂

Veronika
21.10.2014 1:04

Hezký večer, dělala jsem dortík dle vašeho receptu a byl báječný. Pro mě jako začátečníka to byla velká radost a Vám patří velký dík, že tyto stránky vedete. Měla bych jednu prosbu, chtěla bych si udělat figurky na dort pro mé holčičky dopředu. Poradíte mi, jak skladovat figurky, aby třeba i po měsíci, byly použitelné na dort a hlavně jedlé. Děkuji.

Eva
21.10.2014 11:57

Děkuji. 🙂 S těmi figurkami je to horší. Pro samotné uchování stačí mít je někde přikryté nebo schované v krabici, aby se na ně neprášilo apod. Ale pokud mají zůstat jedlé, pak záleží na tom, z čeho je modelujete. Mandlový marcipán je v pohodě, stačí figurku zabalit do igelitu, a hotovo. Vždyť i samotný marcipán netvrdne – když jej koupíte, je měkký a takový je pořád. Proto se z něj ale moc dobře nemodeluje. Ty ostatní potahové a modelovací hmoty tvrdnou, což je vlastně i jejich výhoda, jen díky tomu se z nich dají vytvořit všelijaké tvary, které vytvrdnou a drží. Když jsem kdysi něco modelovala, tohle mě netrápilo, protože mi šlo jen o ozdobu, osobně bych to jíst nechtěla, protože mi to nechutná. Ale po pár dnech jsou figurky vážně dost tvrdé a jíst se podle mě moc nedají. Ještě tak třeba tenké okvětní plátky, které se ulomí, ale tlustší objekt by byl asi o zuby. Možná je v tomto směru lepší falešný marcipán než např. Smartflex, ale vážně s tímto nemám zkušenost, a ostatní hmoty ani neznám. Buď se zkuste optat jinde, nebo (což bych asi udělala já) zkuste několik kousků hmoty nechat venku a pak pozorujte vždy po pár dnech, jak moc jedlé to ještě je. Víc bohužel neporadím. Mějte se hezky.

Veronika
23.10.2014 15:05

Moc děkuji za odpověď. Figurky mám z mandlového marcipánu. Zabalila jsem je tedy do igelitu dle rady. Prosím ještě o radu, zda je ponechat takto zabalené při pokojové teplotě nebo je lepší je dát do ledničky. Předem děkuji za odpověď 🙂

Eva
23.10.2014 15:31

Tak mandlový marcipán by měl vydržet, jen tedy to chce nechat je zabalené v igelitu, aby k nim nemohl vzduch a nevyschly či neokoraly. Jinak není nutné je dávat do lednice, tam se dávají dorty nikoli kvůli potahu, ale kvůli krémům, kterými jsou plněny, marcipán samotný nechte v běžné pokojové teplotě. Tedy ne zrovna u kamen. 🙂

Aneta
25.11.2014 14:05

Dobrý den, upekla jsem si dnes korpus na dort, který chci potáhnout pravým marcipánem. Měla jsem v plánu dnes dort promazat i potáhnout, ale po přečtení několika diskuzí, kde se hovořilo i o potahovacích hmotách mám teď trochu zmatek a strach aby se mi marcipán neroztekl. Dort chystám na čtvrtek. Tak co myslíte, můžu to dodělat dnes, den dopředu a nebo raději až ten den? Díky za radu, jsem teď z toho tak trochu vyplašená 😀

Eva
25.11.2014 18:13

Dobrý den a žádný zmatek, Aneto. Pokud budete potahovat opravdu mandlovým marcipánem, tak ten se hned tak nerozteče. To byste na něj musela chrstnout vodu. Tomu nevadí ani obávaná šlehačka a smetanové krémy jako podklad, ani běžná vlhkost v lednici, takže můžete být v klidu. To, co se roztéká, to jsou ostatní potahové hmoty na bázi cukru, včetně falešného marcipánu ze sušeného mléka. Tyto hmoty jsou mnohem náchylnější na vlhkost, stačí jim opravdu málo, a proto se někomu roztékají i jenom v lednici, ve které ta vlhkost může být vyšší – i když mně se to nestalo, když jsem s nimi dřív pracovala, takže kdoví, jestli je to opravdu jen lednicí. Ale zpátky k Vám. Jestliže už máte upečený korpus, tak bych dort vytvořila hned zítra (dnes už asi ne, když odpovídám tak pozdě :-), navíc korpusu prospěje, když se přes noc uleží, ale klidně můžete i dnes, jestli stíháte). Až ve čtvrtek nedoporučuji, to byste pak měla zbytečný shon a nervy. Navíc když korpus promažete krémem a obalíte marcipánem, který funguje vlastně jako obal, tak tím dort pěkně zakonzervujete – korpus nebude zbytečně stát a tvrdnout (trochu přeháním, on by za den neztvrdnul), a ještě může dort celkově krémem nebo čím ho chcete mazat provlhnout a nasáknout a rozležet se, takže pak lépe chutná. Směle do práce a žádné obavy. 😉

Alca
2.2.2015 12:21

Zdravim Vas – v prve rade dekuji za super stranky, po delsi dobe se vracim k oblibenemu peceni a ceka na me potahovany dort, ne ze bych z toho byla dvajrat na vetvi, tyhle plastovy veci me moc neberou, ale deti jsou deti 🙂
Tak k memu dotazu: chystam se udelat korpus madelines a krem nastaveny snehem, ten bych chtela nejak ochutit tak jsem si rikala, ze jahodami a zaroven promazat dzemem. Nebude to moc? A lze ten krem ochutit rozvatenym dzemem nebo mam radeji udelat redukci z mrazenych jahod? Mam to akci na tri vecery vzdy az ulozim deti tak at mam trosku jistotu uspechu 🙂 dekuji za odpoved.

Eva
2.2.2015 16:36

I já v prvé řadě děkuji. Ale ty rady, to je spíš o individuálním vkusu. Můžete dát pod krém džem, pokud bude s krémem ladit, jen tenkou vrstvu, a moc to určitě nebude. Nebo ho tam nedáte, přičemž to nebude málo. Obojí je v cajku, záleží na Vás. Krém lze samozřejmě ochutit jen džemem, jen ty rozvařené a zredukované jahody jsou určitě chutnější. Ale zase je s tím o dost víc práce a taky je to dražší varianta. Takže opět záleží na Vás. Upřímně řečeno (ale nikde to neříkejte nahlas), jestli to je v podstatě jen pro bandu malých dětí, tak bych se s tím zas tak nepatlala. Ne že bych jim nedopřála, ať se děti kultivují už od mala, ale na druhou stranu takový pětiletý prcek asi nepozná rozdíl mezi jahodami a jahodovým džemem v krému. Ti zřejmě ocení hlavně ten barevný „plastový“ vzhled. Jestli je pečení Vaším koníčkem, jak píšete, tak nakonec určitě sama nejlépe rozpoznáte co a jak. Já Vám věřím. 😉

Alca
2.2.2015 18:51

Moc dekuji za rychlou odpoved, uz jsem koupila mrazene jahody, kdyz uz tak uz 🙂 sice je mlademu panovi teprve 3 ale gurmet je to kazdym coulem, a jak rikate kultivovat uz od mala, i kdyz pri predstave tech umelych barevnych sragor co na Mickey mouse spotrebuji….. 🙁 ble Tak ted jen doufam, ze se korpus i krem podari, nemam zkusenost ani s jednim. Vcera se modeloval Mickey, dneska korpus, zitra krem a dodelani, jinak to casove po 20.hod vecer nezvladam 🙂 jinak stranky fakt pecka, uz se tesim az neco dalsiho vyzkousim.

Alca
2.2.2015 19:14

Jo jeste malickost, jde temto korpus cast obarvit kakaem? Abych se nemusela patlat s dalsim korpusem a pritom mela barevny efekt.

Eva
2.2.2015 19:19

Tak Mickey Mousse… Chápu Vaše nadšení. 🙂 S jahodami určitě nebudete litovat, ta chuť za to stojí, jen trpělivě a dlouho redukovat, aby to bylo husté a ne voda. Korpus určitě obarvit lze, pokud to potřebujete, je to těsto jako každé jiné. Jen lepší. 😉

Alca
2.2.2015 20:38

Jeste jednou diky, uz sleham vejce a ulizuju jahodove pyre tak snad neco zbyde 🙂 hezky vecer a snad Vas uz nebudu muset otravovat dotazy a poslu snad jen konstatovani ze se dilo zdarilo 🙂

Veronika
9.2.2015 23:50

Dobrý den,
právě jsem dokončila dort s tučňáčky. I když mám uměleckou školu, chvílemi jsem Vás v dobrém proklínala, protože jsem například Vaše dokonalé vločky naprosto nezvládla. Smekám klobouk před Vaší zručností a děkuji za inspiraci.

Václava
10.2.2015 11:59

Moc děkuji za tip už jsem sice udělala několik dortů a i jeden potahovaný ale vždy je lepší se vrátit na začátek a zkusit to znovu.Teď ho budu dělat přítelovi k narozeninám a v dubnu budu dort dělat synovi k 10-tým narozeninám.Jen mám strach z rozříznutím nití že se to nějak může pokazit.

Eva
10.2.2015 12:20

Já používám nit (klasickou, tenkou) na všechny možné korpusy a nikdy k žádné katastrofě nedošlo. Jen když je třeba piškot gumovější, tak to chce utahovat opatrněji, kousek jeden konec, pak kousek druhý, a tak pomalu, až to je. Nebýt nitě, nevím, jak bych to dělala, protože nožem to vždycky dopadlo špatně, a nějaký ten řezač kupovat nechci, protože by to byl další krám, který už by se mi do mé přeplněné mini kuchyňky nevešel. 🙂

Eva
23.2.2015 16:13

Veronika: Možná už jste ztratila trpělivost s čekáním na mou reakci, za což se omlouvám, ale teprve teď jsem Váš vzkaz objevila chybně zařazený mezi spamy. Jen tedy nevím, jestli mě nechválíte zbytečně. Obávám se, že ano. Ty vločky jsem samozřejmě vytvořila pomocí vykrajovátka, takže byly raz dva hotové. A pokud Vy jste je vyřezávala ručně, tak to naopak já smekám před Vámi. A hodně hluboko.

Tereza
26.2.2015 11:22

Dobrý den, v sobotu bych chtěla dělat potahovaný dort, ale mám v plánu korpus ořezat do tvaru loga jedné firmy. Nevím, jaký korpus mám zvolit. Bojím se, že bude moc křehký, a také že mi dostatečně nenabyde. Nikdy se mi žádný korpus ‚nenafoukl‘ tak jako Vám.. Nemám v pečení moc zkušeností.. Mohla byste mi prosím nějaký recept poradit? Formu použiji o průměru 26cm a chtěla bych mít korpus poměrně vysoký. Děkuji za odpověď 🙂

Eva
26.2.2015 22:09

Asi se budete muset poptat na stránkách, které se na potahované dorty zaměřují, třeba na dorty.artmama. Tam Vám určitě rádi poradí. Já dělám ráda kvalitní těsta, na kterých dort tzv. stojí, takže ořezat ho a pak ještě zaplácnout umělou potahovkou, to by mi bylo líto. Nehledě na to, že by se to i prodražilo v téhle velikosti dortu, třeba mandle, oříšky nebo marcipán. Snad leda tento http://kousekdortu.cz/visnovy-dort/ Je to takový trochu lepší čokoládový piškot, ostatně je to ten samý korpus co v tomto příspěvku. Ale velikost jsem dělala 20 cm průměr formy, na 26 cm nevím, o kolik by bylo třeba navýšit suroviny, takhle velké dorty nepeču. 🙂

Monika
17.3.2015 12:55

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na genache, trochu tomu nerozumím. Chci dělat potahovaný dort a všude jsem se dočetla,že nesmí být krém šlehačkový, ale v genache je smetana a přitom jsem tu i ještě někde četla,že to nevadí. Tak se jen chci ujistit,že to tak je, protože rodina nemá ráda máslové krémy, tak bych to chtěla zkusit.
A ještě jeden dotaz, když bych třeba měla šlehačkový krém a udělala na to punčovinu z másla, stačilo by to jako „odizolování“ mezi krémem a potahovanou hmotou?
A poslední dotaz, jestli jsem to dobře pochopila, tak pod marcipán je jedno jaký je krém?
Děkuji za odpověď

Eva
17.3.2015 18:24

1. V ganache je sice smetana, ale čokolády je tam hodně, takže smetanu přebije. Takový krém není vodnatý, ale tuhý, takže potahovku nerozpouští. Musí to být ale opravdu krém, existuje totiž šlehaná ganache, kde je procento smetany značně vyšší, takže už připomíná spíš pařížskou šlehačku. Ganachový krém se dá dělat různými způsoby, různé poměry smetany a čokolády, dá se i nastavit máslem, což doporučuji, protože krém je pak jemnější, přitom másla stačí trochu. Prostě si to musíte vyzkoušet. Já ráda používám krém z tohoto dortu http://kousekdortu.cz/cokoladovy-dort-s-marcipanem/
2. Ano, punčovina z másla by stačila jako izolant, stejně jako nějaký máslový nebo ganachový krém.
3. Pochopila jste to dobře, marcipán snese jakýkoli krém, bez problémů mi vydrží několik dní na čisté šlehačce.

Andrea
14.4.2015 22:27

Super navod dekuji :)) popsano do nejmenšího detailu aby to kazdej pochopil. ..presne pro me , dekuji 😀 🙂

Eva
15.4.2015 21:00

Snažila jsem se to psát tak, abych to pochopila i já. 😉

Lenka
16.4.2015 11:43

Dobrý den, chci se zeptat, jak silný jste válela smart na tento dort? Nikdy nevím, jaká tloušťka je tak akorát. 🙂

Děkuji za radu.

Lenka

Eva
16.4.2015 16:51

Já to neměřím, prostě to průběžně zkouším nadzvedávat a podle toho odhadnu, jestli je to ještě moc tlusté, tedy těžké, a válím dál, nebo už to je akorát. Ale určitě to nebývá víc jak půl centrimetru.

Sandra
26.4.2015 23:07

Ahoj chci se zeptat kdyby jsem chtela udelat tenhla dort pro dite tak jak budu delat puncovinu staci tam dat jenom voda? myslim ze bez rumu? a kdyz chci dat i ovoce tak je polozim na ten krem?? 🙂

Sandra
26.4.2015 23:09

omlouvam se chyby ^ pisu s mobilu a automaticky mi skacou slova 🙂

Radka M.
27.4.2015 12:01

Mohla bych se ještě zeptat, figurky vyrábíte také z hmoty Smartflex?

Eva
27.4.2015 12:20

Ano, tyto figurky tučňáků byly též ze Smartflexu.

Eva
27.4.2015 12:25

Jak píšu, rum se tam dávat může a nemusí, stejně tak s vodou, do punčoviny si dá každý, co chce, to je její podstata. Jestli chcete dávat do krému ovoce, tak ho do krému položte, zatlačte, přemažte ho tím krémem, jak chcete. Jen by se nemělo dávat přímo na korpus, aby do něj nepouštělo moc vody.

Pavlina
8.7.2015 21:42

Dobryden chtela bych se zeptat na nejaky krem nemame rady maslovy budu delat dvoupatrovy dort potahovany fondanem poprve tak bych tela vedet jestli jde pouzit nejaky lehky tvrohovy krem?Nekde sem cetla ze do spodniho patraby se mel pouzit tuzsi krem aby tu vrchni patro uneslo tak nevim mohla byste mi prsim poradt ??predem dekji za odpoved

Eva
8.7.2015 23:42

Asi budete muset hledat radu jinde, protože nedělám patrové dorty a navíc mám ráda máslové krémy. 🙂 Ale pod fondán stejně budete muset máslový krém udělat, na tvarohu by se roztekl. Dospod by to tužší krém chtělo, ale kdybyste dort vyztužila, pak byste mohla dát cokoli.

Anonym
19.7.2015 11:37

Ahojky,skvělé stránky,bezva rady a nádherné dorty.takze díky:-).mám dotaz,proč se po čase zacala na dortu potazeny fondanem začala hmota trhat?slabá vrstva fondanu nebo se nesměla kremem…. děkuji za odpověď a preji mnoho dalších inspirací

Eva
19.7.2015 16:21

To Vám bohužel neporadím, fondán nepoužívám. Zkuste nějaké dortové fórum, např. dorty.artmama.cz, tam takové věci řeší.

lucka
19.8.2015 13:40

Evi,ještě jednu otázku bych měla.všimla jsem si,že používáte pod potahovku jen punčovinu nebo krém ve slabé vrstvičce a dokonce jsem díky Vám přišla na to ,že mohu i ganache použít pod potahovku.Ovšem asi jen tu,která obsahuje máslo.Mýlím se?Myslíte ,že ta tenká vrstva bude stačit třeba i u více patrového svatebního dortu,když dám dobrou výztuž?Navíc jednotlivá patra budou mít buď širší 3 korpusy a nebo tenší 4(tzn.třikrát prořízlé).Můžete mi říct svůj názor?

Eva
19.8.2015 23:21

Ganachový krém se dá pod potahovku použít, i ten „čistý“, bez másla. Další část otázky úplně nechápu, resp. jak souvisí tloušťka krému pod potahovkou s vyztužením dortu. Nicméně já dávám krému pod potahovku prostě tolik, aby byl povrch zarovnán a uhlazen, takže čím rovnější je sestavený korpus, tím méně krému pak potřebuji na začištění. Všechny krémy s máslem, i punčovina s máslem, i čistá ganache po vychladnutí zatuhnou, proto i když budou pod potahovkou v silnější vrstvě, měl by tvar dortu držet bez problémů. A když bude víceposchoďový dort vyztužený, neměl by být problém s ničím.

Klára
3.10.2015 23:13

Moc chci poděkovat…dneska jsem dělala synovi dort s baseballovou tématikou a moc a moc jste mi pomohla… jen díky Vám se opravdu povedl…já bych to zvojtila hned nerovným terénem….Měla byste o pečení psát… skvěle vysvětlujete a logickým výkladem proč co dělat a co nedělat člověka odradíte od nepředložeností.
Ještě jednou děkuji
Klára

Eva
14.10.2015 11:32

Tak předně se dort nepovedl jen díky mně, mnohem větší zásluhu přičtěte vlastním šikovným rukám, tak to prostě je. A pokud Vám pomohly moje rady, jsem ráda. Tajemství podrobných návodů spočívá v tom, že mám obdivuhodnou schopnost pokazit, co se dá, takže se neustále učím chybami a můžu na ně upozornit. Všechno zlé je k něčemu dobré. 🙂

zuzana1414
17.10.2015 23:36

Dobrý vecer, potrebovala bych poradit, jak orezat uz naplneny a omazany kremem dortovy korpus do tvaru kucharske cepice. Tu cepici bych chtela spis takovou banatou a zformovanou.
Dekuji

Eva
18.10.2015 12:23

Já takové dorty nedělám, protože se mi nelíbí, takže ani neporadím. Zkuste dorty.artmama.cz, tam je plno šikovných ženských, které budou určitě vědět, co a jak.

Jitka
30.11.2015 13:09

Dobrý den,
chystám se péct dort pro dceru, potazený Smartflexem. Muzu dát tvarohový krém dovnitr do vrstev a pomazat ciste máslovým krémem jenom boky ? nebo jinak – nemáte nejaký recept na krém máslový, ale treba s ovocem, aby byl odlehcený? Neslo by treba do másla rozmixovat zmrazené ovoce ?Dekuji za odpoved

Eva
30.11.2015 22:15

Ano.
Všechny krémy, resp. recepty na ně, s nimiž mám zkušenost, najdete na tomto blogu. Mixovat mražené ovoce do krému mě nenapadlo, ale pravděpodobně by obsahovalo dost vody, což by krému nejspíš vadilo.

Eva
6.12.2015 18:16

Moc hezky napsané a vyfocené. Všechno vypadá velmi jednoduše, tak snad se povede i mně 🙂

radka
6.12.2015 20:01

Dobry den, budu pect dort s tvarohovym kremem uvnitr potazeny fondanem a nemohu se rozhodnout, jestli udelat podle vasi rady mantinely z masloveho kremu a pak i dort potrit, nebo cely dort pomazat vrstvou puncoviny. Myslim si, ze ta puncovina by byla mozna lepsi volba, kdyz nechci dort prilis zatizit maslovym kremem?

Eva
6.12.2015 22:47

Eva: Držím palce. 🙂
Radka: Záleží na Vás.

Dita
13.12.2015 21:56

Dobry vecer, chci Vam jen podekovat za super navod, podle ktereho i laik jako ja dokazal udelat super narozeninovy dort ! Uz zadne hledani na netu, protoze vas web je a bude pro me misto kde hledat inspiraci a rady! Diky moc😊

Eva
13.12.2015 22:07

Gratuluji ke zdařenému dortu a samozřejmě budu jen ráda, když mi zachováte přízeň. 🙂

Martina
9.1.2016 21:57

Dobrý den, můžu Vás poprosit o recept na tento dortový korpus?

Eva
10.1.2016 22:52

Viz višňový dort.

Kajkaj860
11.1.2016 17:52

Dobrý den, chci se zeptat jestli nehrozí že fondán na dortu do druhého dne ztvrdne…. Místo krému chci dávat marmeládu.
Předem děkuji za odpověd.

Eva
11.1.2016 21:30

Potahovací hmoty, jakékoli, nemůžou na dortu ztvrdnout, to by se pak k potahování nemohly používat. 😉

Jana
9.4.2016 16:49

Dobrý den, chci si koupit Smart flex Velvet a nevím jakou příchuť, jaká nejvíce vyhovuje vám? Děkuji 🙂

Eva
10.4.2016 22:48

Já asi nejsem ta, která by Vám v tomhle dobře poradila. Smartflex jsem kupovala jen dvakrát před pár lety a už bych ho znova určitě nejedla. Mně to přijde jak přilepit na dort uměle navoněnou žvýkačku, chuťově to dort pokazí. Já tehdy měla příchuť mandle a třešeň. Třešeň byla opravdu jak žvýkačka, mandle se mi zdála lepší. Co vím, tak si ji i docela pochvalují, jakože se hodí k různým dortům, protože je univerzálnější než třeba citron (nebo jaké další chuti to ještě prodávají). Pokud tedy nějaký Smartflex chcete vyzkoušet, začala bych asi právě tou mandlí. Ale jestli Vám nebude chutnat, tak já Vás varovala. 🙂 Na druhou stranu se se Smartflexem moc dobře pracuje a modeluje, takže z tohoto hlediska byste zklamaná být neměla.

Anonym
22.4.2016 7:40

Dobrý den, chtěla bych udělat tento potahovaný dort s malinovým krémem, ale místo máslového použít nějaký šlehačkový nebo tvarohový. Dort budu potahovat marcipánem, ale stejně bych pro jistotu použila jako “izolant“ punčovinu nebo čokoládový krém z Vašeho receptu na čokoládový dort s marcipánem. Nejsem si ale jistá, jestli např. ten šlehačkový krém unese tíhnu dortu a nebude vytékat ze stran?

Předem děkuji za odpověď 🙂

Eva
22.4.2016 21:43

To záleží na tom, jak dort bude těžký. On třeba piškot je lehoučký, jiné těsto ne. Velkou zátěž ovšem představuje samotný potah. Pak záleží i na náplni – třeba šlehačka kupodivu docela drží, tvarohový krém může být řidší. Čím tlustší vrstva krému, tím spíš se stane, že začne na bocích vylézat, proto je lepší udělat více vrstev korpusu i krému, zato tenkých. A roli taky hraje ovoce v krému, pokud tam je, protože když je ho dost, tak do značné míry zabrání tomu, aby se jednotlivé pláty k sobě splácly. Ono je toho víc, záleží na konkrétní situaci, budete asi muset sama posoudit, jak se krém, resp. dort jeví, zda vypadá, že to zvládne nebo ne.
Kdyby Vám ale náhodou zbyly odřezky z korpusu, pak se z nich dají udělat mantinely, které by mohly pomoci, a to takto: Když máte dort sestavený, tzn. jednotlivé pláty slepené krémem, tak z odřezků nakrájíte tenké proužky, které nacpete ze strany mezi dortové pláty do té mezery. Zvnějšku tak bude dort vypadat celistvě, krém ze stran nebude vidět. Ony ty proužky těsta potom působí nejen jako mantinel mezi rizikovým krémem a potahovkou, ale i jako zarážka, aby se dortové díly na sebe nezmáčkly.
Ale podle diskusí vím, že šlehačkové i tvarohové náplně se do potahovaných dortů dělají a nevylézají, a určitě takovéto mantinely nikdo nedělá. Tak proč by se nemělo zadařit i Vám. Hodně štěstí. 😉

Anonym
12.5.2016 22:47

Dáte sem prosím recept na korpus dortu?

Andrea
24.10.2016 12:07

Diky za navod. Chystam se podruhe na potahovany dort na sobotu… Ten prvni se rozpliznul neb jsem samozrejme netusila ze pod potahovavi hmotu nepatri tvaroh atd😄. Chci se jen zeptat. Jak dlouho vydrzi obarveny fondan uschovany treba v igelitaku? A musi byt v lednici? Diky

Eva
24.10.2016 21:51

Nevím, jestli máte opravdu fondán, ten jsem nikdy na potahování nepoužívala. Měla jsem kromě marcipánu jen Smartflex, a ten nějakou dobu vydržel, i obarvený, ale musel být opravdu dobře zabalený v potravinové fólii, aby se k němu nedostal žádný vzduch. Předpokládám, že všechny hmoty založené na cukru to budou mít také tak. Do lednice ho nedávejte, není to nutné. 🙂

Jana
28.10.2016 13:58

Dobrý den,také bych chtěla poděkovat za skvělý návod na dortik 🙂 Delela jsem podle vašeho receptu dceři k druhým narozeninám a kupodivu se povedl a všem chutnal 😉 Takže od teď budu péct každy rok 🙂 Pouze jsem udělala jinou náplň..
Jen mám dotaz, proč nedaváte žádný prášek do pečiva? Nebo sodu ? (necetla jsem všechny komentáře, tak nevím zda se někdo již neptal..) Po upeceni se mi zdál korpus tvrdší, myslela jsem že se asi srazily bílky, ale s naplní a marmeládou to docela dobře „rozleželo“.
Dekuji za odpověď, Jana

Natalie
29.10.2016 9:17

krasny dort! myslite, ze bych dort mohla potahnout mandlovym marcipanem(aby dobre chutnal) a postavicky naopak udelat z fondanu aby to slo lepe? 🙂

Eva
29.10.2016 19:37

Jana: Jsem ráda, že se vše podařilo a měla jste úspěch. 🙂 Nevím, jaký korpus jste přesně dělala, ale je pravda, že ne vždy je prášek do pečiva nutný. On má hlavně za úkol nakypřit v těstě mouku, když to zjednoduším. Když je tam ale jiný prostředek, který těsto nadzvedne, jako třeba vyšlehaný sníh či celá vejce, není už třeba prášek nebo sodu přidávat, bylo by to navíc. Proto třeba do piškotu vůbec nepatří, protože jsou to v podstatě jen vyšlehaná vejce a v nich trochu mouky, co by tam měl tedy kypřit. Ale záleží samozřejmě vždycky na konkrétním těstě. Jestli se Vám zdál korpus tvrdý, můžete příště zkusit trochu PDP přidat, prostě zkoušejte dle libosti. 😉

Eva
29.10.2016 19:42

Natalie: Určitě, jestli potřebujete modelovat, pak je tohle ideální řešení. Marcipán na dortu sníte a postavičkami se budete kochat – on ten marcipán je na modelování přece jen trochu méně šikovný, i když taky to z něj jde. 🙂

Soňa
6.11.2016 14:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, chci potáhnout jeden dortík, a počítám že mi zbude potahová hmota, jakou máte zkušenost s trvanlivostí smartflexu? Případně jak bych měla zbytek skladovat. Moc děkuji

Eva
6.11.2016 22:49

Smartflex můžete skladovat i po načnutí, ale musí být opravdu důkladně zabalený v potravinové fólii (igelitu), aby k němu nemohl vzduch – na vzduchu tvrdne. Je také lepší uchovávat Smartflex, který ještě není propracovaný, proto když bude dortík malý, propracujte ne celý kyblík, ale jen potřebné množství. Zbytek nechte v původním igelitu. Zbytky Smartflexu z potahování (samozřejmě i obarvené) pak pevně zabalte do té fólie, omotejte to raději víckrát, a bude to také v pohodě. I když na měsíce skladování to není. Do lednice netřeba dávat. 🙂

Nicole
9.11.2016 15:10

Dobrý den, rozhodla jsem se upéct synovi k narozeninám dort. Potřebovala bych ale poradit s něčím. Minulý rok jsem nechávala udělat od cukrářky dort byl potahnutý fondánem a navrchu jsme měli jedlý papír. Chci to zkusit i tento rok malému se libí mimoňi a sehnala jsem jedlý papír. Mohla by jste mi poradit jak postupovat? Děkuji

Nicole
9.11.2016 15:10

Dobrý den, rozhodla jsem se upéct synovi k narozeninám dort. Potřebovala bych ale poradit s něčím. Minulý rok jsem nechávala udělat od cukrářky dort byl potahnutý fondánem a navrchu jsme měli jedlý papír. Chci to zkusit i tento rok malému se libí mimoňi a sehnala jsem jedlý papír. Mohla by jste mi poradit jak postupovat? Děkuji

Eva
9.11.2016 22:15

Dort s jedlým papírem jsem nikdy nedělala, takže o jeho použití nic nevím. Obraťte se na diskusní fórum na dorty.artmama.cz, tam Vám určitě kolegyně poradí. Nebo stačí jen diskusi prohledat, určitě už to tam mnohokrát řešily. 🙂

Soňa
12.11.2016 12:32

Moc děkuji za odpověď, chtěla jsem se ještě zeptat, když potáhnu a ozdobím dort smartflexem, můžu ho dát do druhého dne do lednice? Neublíží to potahovce? Moc děkuji

Eva
12.11.2016 22:14

Na to by Vám odpověděli povolanější. Já jsem potahovala dort Smartflexem jen dvakrát, před pár lety. V lednici jsem ho měla v papírové krabici a vydržel bez problémů. Ale moje lednice je stará a myslím, že je v ní spíš sucho. Jestli máte v lednici hodně vlhko, jestli se tam rosí věci, pak by to asi problém byl. I když si myslím, že když dort dáte do uzavřené krabice a třeba ještě pro jistotu přehodíte přes krabici utěrku, že by to mělo být v pohodě. Potahovce vadí voda, takže se prostě na ni voda nesmí dostat. 🙂

Andulka
15.11.2016 17:16

dobry den ja bych vas poprosila o recept korpusu nenasla jsem ho na tehle strance. dekuju ana

Eva
15.11.2016 18:35

Tady je jen fotopostup na potahování, ale dort na fotkách je podle receptu na višňový dort. 🙂

Bára
17.11.2016 15:19

Dobrý den, moc děkuji za postup, chtěla bych se ještě zeptat, jestli by pod mléčnou hmotu šla dát poleva z bílé čokolády a trošky másla. Předem děkuji 🙂

Eva
18.11.2016 13:08

Určitě, čokoláda i máslo jsou přesně ty suroviny, které jsou ideální pod cokoli. 🙂

Veronika Šindelářová
19.12.2016 14:50

Poslala byste recept na piskotovy korpus,zde jsem nasla jen dortovy?Dekuji za skvele tipy a postupy.

Eva
20.12.2016 18:30

Já moc nerozumím otázce. Piškotové těsto je vždy stejné, stejný recept, ať se peče na dort nebo něco jiného.

Ester
13.4.2017 10:49

Dobrý den,ráda bych upekla dort a tak jsem hledala ideální recept.Vaše stránky mě velmi zaujali.Ráda bych se zeptala jestli je možné použít punčovinu a dále už nepotahovat marcipánem.Bojím se totiž aby to nebylo moc přeslazené.Myslíte že by tedy bylo možné použít punčovinu jako vrchní krém.

Eva
13.4.2017 18:42

Punčovina by jako konečná úprava dortu moc hezky nevypadala, však se koukněte na fotku. Je taková hrubší a vůbec, prostě „blátíčko“ z drobků. Jestli uvažujete, že byste nedávala marcipán, aby nebyl dort moc sladký, tak prostě pomažte dort krémem, ten se na to hodí určitě líp než punčovina. A ještě to budete mít snazší. Já sama už ani punčovinu nepoužívám – odřezky z korpusu sním a pod potah namažu krém. Je to rychlejší a vlastně i takové elegantnější. 🙂

Ester
14.4.2017 11:14

Děkuji vám velice za odpověď.Ale nakonec to s tím marcipán risknu.Doufám že se podaří tak jako vám😃

Lenka
23.4.2017 13:23

Srdečně zdravím! V životě jsem zkoušela kdeco. Gelové nehty, korálkové šperky, v mládí ruční práce všeho druhu. Teď jsem se pobláznila do pečení. Tedy, ne, že bych nepekla. Rohlíky, chleba, piškotové moučníky, atd., atd. Jen s dorty, v pravém slova smyslu dorty, jsem doposud nelaškovala. A jsem moc ráda, že jsem našla tyto stránky. I když teprve techniku, materiály, přísady atd. teprve studuji, jsem moc ráda, že se mohu přiučit a spíše se vyhnout nezdarům. I když… Praxi nahradit nelze. Přeji všem, ať se daří, a snad i já se časem pochlubím nějakým výtvorem.

Eva
24.4.2017 22:10

Vy jste renesanční žena. 🙂 Tento koníček Vám určitě nějakou dobu vydrží, protože toho docela dost nabízí. Však uvidíte. Tak ať si s ním užijete co nejvíc příjemných chvilek.

Lenka
12.5.2017 16:27

Dobrý den, Evo,
našla jsem dnes Vaše stránky, díky za ně!! Můžu poprosit o radu? Chtěla bych udělat máslový krém nastavovaný bílky a ráda bych ho v malinové variantě. A i když dopoledne jsem měla dojem, že jsem někde zahlédla, jak na to, teď to prostě nemůžu najít. Korpus je v troubě, maliny v mražáku a moje nervy na pochodu 😀 Prosím, poradíte, jak svařit maliny, aby mohly jít do krému?
Tipuji že svařit maliny s cukrem, hodně vyvařit vodu, propasírovat přes sítko kvůli zrníčkům… Tipuji správně?
Díky za Váš čas i odpověď ( a teď se dám na modlení, aby Vám dotaz skočil ve schránce někam nahoru 😀 )
Lenka.

Jitka
13.5.2017 13:43

Diky! Dobra prace!

alžběta
24.5.2017 13:36

Dobrý den, prosím Vás o radu 🙂 Mohu dort kde je krem z 1/2l mléka, 1 vanilkový cukr, 5 lžic hrubé mouky– uvařím kaši a nechám ji vystydnout. a pak 20 dkg másla, 12 dkg cukru moučka, utřu nejdřív ručně pak šlehačem. Po malých kouscích přišlehávám kaši–potahnout kupovanym marcipanem? Nikdy jsem dort marcipanem nepotahovala, tak mam z toho docela obavy 🙁 Dekuji Vam moc za odpoved. Alžběta.

Eva
24.5.2017 21:14

Takový krém nedělám a tedy ho neznám. Ale mandlový marcipán snese všechno, s ním se nemusíte bát ničeho. 🙂

Klára
9.6.2017 23:38

Dobrý den, už podruhé dělám synovi narozeninový dort podle vašeho receptu na jahodový dort (korpus madelin a jahodový krém máslový se sněhem), akorát ho potahuju, protože prostě musí být se spidermanem 😀 a teď jsem zjistila, že jsem omylem i na potažení místo smartflex velvet v e-shopu koupila smartflex flower – ten modelační. Bude vadit potáhnout dort jím? Děkuji.

Eva
11.6.2017 18:37

Bohužel nejsem schopná poradit, nemám s ním zkušenost. Asi když je speciálně modelační, tak bude mít schopnost víc zatvrdnout. Jestli to na potah vadí, ale netuším.

Marie
28.7.2017 0:07

Dobrý den,
jsem amatérka, co ráda tvoří dorty. Chápu dobře, že pod potah z marcipánu mohu dát jakýkoliv krém? Chci udělat poprvé krém z mascarpone, dosud jsem dělala jen máslové krémy, jenom nevím, zda musím dělat ty mantinely? Jinou potahovku ani nepoužívám. Není nad úžasnou chuť marcipánu 😉 Někde jsem četla recept na krém s mascarpone a místo zakysané smetany byla vanička tvarohu. Co myslíte, bude takový krém dost tuhý? Bojím se, že mi to vše vyteče ven. Jakmile tam není máslo, nevěřím takovým krémům.Proto jsem zatím jiný nedělala. Ale chtěla bych zkusit něco nového, moderního a lehčího. Děkuji za odpověď.

Eliška
29.7.2017 1:17

Dobrý den,
předem se omlouvám, pokud jste na takovou otázku už odpovídala, ale diskuze je velmi obsáhlá a já nic takového nenašla. Jde o to, že mám v plánu péct narozeninový dort a potáhnout ho nejlépe mandlovým marcipánem, na který jste dala odkaz. Má otázka zní, objednáváte si ho přes internet nebo byste mi mohla doporučit přímo obchod kam pro něj mám dojít? A jak jste psala o černé fixe na řady apod. dá se koupit i bílá a bude na červeném podkladu dostatečně výrazná? 🙂
Děkuji za odpověď.

Eva
29.7.2017 23:38

Marie: Ano, pokud použijete mandlový marcipán, tak pod něj můžete použít jakýkoli krém. Krém z mascarpone a tvarohu opravdu podle mě moc držet nebude, záleží na tom, jak velkou oporu v krému chcete mít a jak silnou vrstvu ho budete dávat. Ale ani mascarpone ani tvaroh či zakysaná smetana chladem netuhne, konzistence zůstane stejná jako, jako když je vyndáte z vaničky. To už víc drží pevná šlehačka.

Eva
29.7.2017 23:46

Eliška: Marcipán většinou koupím přes internet, nejčastěji tam, kde mě to vyjde nejlevněji nebo kde mají i další věci, které potřebuji. Některé e-shopy mají i kamenné obchody, tak možná budete mít nějaký v okolí, pak šetříte na poštovném. Jinak je to jedno, kde objednáte. Nakupovala jsem už v několika cukrářských e-shopech (přes internet) a všechny byly spolehlivé. Hlavně si ohlídat označení hmoty: pravý mandlový marcipán na potahování poměr 1:3, výrobce Zelandia (ale to někde neuvádějí, ten poměr je asi nejvíc směrodatný). A pak už je jedno, kde ho koupíte. O bílém fixu nevím, jestli existuje, budete muset pátrat. 🙂

Ester
15.9.2017 16:27

Dobrý den ráda bych se zeptala na jak velký dort je těsto na vyšňový dort. Předem děkuji za odpověď

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily