Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Princeznin dort

prinsesstarta

„Princeznin dort“ možná většině nic neřekne, ale stejně ho všichni díky obchodnímu domu Ikea znáte. Typický švédský dort s originálním názvem prinsesstårta, anglicky princess cake, šlehačkový kopeček na piškotovém těstě zabalený do zeleného marcipánu, mohl stěží uniknout něčí pozornosti. Jeho název údajně souvisí se skutečností, že byl oblíbeným dortem dcer švédského prince Carla. Recept se měl poprvé objevit v kuchařce z roku 1930, kterou vydala učitelka těchto princezen, a původně se jmenoval grön tårta (zelený dort). Ve Švédsku je tento dort oblíbeným moučníkem a proč by nemohl být i u nás, když je tak dobrý. Není zase tak složitý, jak vypadá. Tady je recept.

Piškotové těsto

  • 4 větší vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • 4 lžíce oleje

Vanilkový krém

  • 4 žloutky
  • 240 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 rovné lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení

  1. Nejprve, nejlépe večer předem, si upeču piškot. Bílky s cukrem vyšlehám do tuhého lesklého sněhu. Pak už jen na nejnižší rychlost zašlehám žloutky rozmíchané s olejem a hned vypnu šlehač. Zapráším prosátou moukou a lehce ji gumovou stěrkou vmíchám do vaječné směsi. Těsto upeču při cca 180°C v kruhové formě (průměr 20 cm nebo větší, každopádně korpus nepotřebuji moc vysoký). Po upečení vyndám z trouby, nechám tak 10 minut chladnout, pak vyjmu z formy a nechám vychladnout zcela. Zabalím do potravinové fólie a uložím (pokud ho peču předem).
  2. Malinového džemu není potřeba mnoho, jen na potření jednoho plátu těsta, ale určitě by v něm neměla být zrníčka. Pokud tedy v džemu zrníčka jsou (jako že ano), nejdřív ho propasíruji přes síto. Lépe se to dělá, když džem ohřeji, protože tím zřídne. Pak je ale třeba nechat ho zase zchladnout, jinak by se teplý a řídký do korpusu vsákl – to je sice někdy fajn, ale teď to není žádoucí.
  3. Je čas na vanilkový krém. Je to vlastně takový pudink, ale moc se přimlouvám za to nenahrazovat jej obyčejným pudinkem. Krém ostatně není složitý – stačí dát žloutky, cukr, smetanu a škrob do kastrůlku, rozšlehat metlou a pak na mírném ohni za stálého míchání nechat vařit, dokud krém nezhoustne. Netrvá to dlouho, jen to chce hlídat, aby se žloutky nezdrcly. Když krém začne houstnout, jde to už rychle a hustý pudink je hotový. Stáhnu ho z ohně, hbitě rozmíchám metlou do hladka a vmíchám vanilkový extrakt. Do doby, než jej budu používat, ho dám do misky a přikryji víčkem nebo fólií, aby neokoral.
  4. Marcipán si obarvím na zeleno.
  5. Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehám dotuha.
  6. Všechno je přichystáno, je čas dát dort dohromady. Z korpusu oříznu horní kůrku a, je-li to potřeba, také spodek (to když je moc hnědý). Pak jej rozříznu na tři pláty, přičemž ten horní může být tenčí. První plát pomažu malinovým džemem a na něj rozprostřu polovinu vanilkového krému. Přiklopím druhým plátem. Na něj namažu zbytek vanilkového krému a pak tam dám skoro všechnu šlehačku, jen si jí trochu nechám na obmazání dortu. Šlehačku urovnám a uhladím, aby tvořila kopeček. Nakonec nahoru položím poslední piškotový plát, přimáčknu ho ke šlehačce a dort vytvaruji, aby byl nahoře oblý. (Dělala jsem i variantu, že jsem mezi první dva pláty piškotu namazala jenom džem, a vanilkový krém jsem pak dala v silnější vrstvě už jen pod šlehačku. Krém se po silnější vrstvě džemu špatně roztírá, klouže, takže takhle jsem mohla dát džemu více.)
  7. Odloženým zbytkem šlehačky celý dort obmažu a zarovnám, ale jen tenkou vrstvou. Rozválím si marcipán, celý dort jím potáhnu, uhladím a přebytečnou hmotu odříznu rádýlkem. To se samozřejmě dělá trochu obtížněji než u klasického potahovaného dortu, protože podklad není dostatečně pevný, ale na druhou stranu na tom zase tak moc nezáleží – nedělám dokonalý potahovaný dort, dělám dort s marcipánem. (Stačí si na internetu najít obrázky a uvidíte, že některé dorty jsou potažené opravdu nahrubo, dole i se záhyby, a vůbec to v tomto případě nevadí.)
  8. Hotový dort pocukruji přes sítko moučkovým cukrem, což k tomuto dortu patří, a decentně ho dozdobím malými růžičkami.

prinsesstarta nařízlý prinsesstarta řez

Tipy: Jestli máte v plánu použít místo marcipánu mléčnou náhražkovou hmotu, ani se nenamáhejte, nebylo by to ono. Já jsem použila marcipán na potahování (poměr mandlí a cukru 1:3), protože se s ním lépe pracuje a přitom chutná, jak marcipán chutnat má. Jak se dort dělá a skládá, na to jsou různé recepty: někdo dělá vanilkový krém samozřejmě jinak a třeba ho i smíchá se šlehačkou a pracuje jen s tímto výsledným krémem. Někdo nedává nahoru žádný piškot, ale takto se dort lépe potahuje. Někdo dává více krému, ale my jsme spíš přes těsto, takže tento poměr nám vyhovoval. Někdo dává jiný džem, ale správně by měl být malinový. Já jsem po dlouhém zkoumání vybrala recept z těchto stránek, protože je nejen švédský, ale přímo od švédských pekařů, a můžete tu vidět i fotopostup nafocený přímo v jejich cukrárně, který mi dost pomohl. Změnila jsem jen velmi nepatrně recept na těsto (ale stále je to piškot), do šlehačky jsem přidala trošku cukru a smetanu do vanilkového krému používám 12% (popř. použiji obyčejné mléko, nebo namíchám mléko a smetanu na šlehání). Když jsem totiž používala jen smetanu na šlehání, stalo se mi někdy, že se při vaření oddělil tuk a vznikla nehezká sraženina. Na šlehání použijte takovou smetanu, s níž máte dobrou zkušenost, protože vyšlehat se musí opravdu dotuha (já používám 40% smetanu z Kunína). Můj dortík na obrázku je vyšší, protože jsem ho dělala z polovičního množství (forma o průměru 15 cm), ale tloušťku vrstev jsem nechala jako u velkého. Princezniny dorty se dělají i v jiných barvách, po zelené nejčastěji růžové, ale zelená je klasika. Spotřebovat by se měl poměrně brzo, ale jinak bez problémů vydržel dva dny, aniž by šlehačka začala téct nebo se marcipán rozpustil.

Další tipy: Jakým způsobem jednotlivé vrstvy promazat si můžete rozhodnout podle sebe, já to nyní někdy dělávám tak, že první dva pláty piškotu spojím pouze džemem, a vanilkový krém dám všechen pod šlehačku. Krém je totiž docela hustý a při roztírání po džemu klouže a smíchává se s ním. Takhle tam mohu dát malinového džemu hodně, on je tam totiž chuťově moc dobrý, a nestarat se, jak po něm rozetřu krém. Další možnost je nechat vanilkový krém rozdělen do dvou vrstev a vyřešit to tak, že jej nenamažu přímo na džem, ale potřu jím druhý piškotový plát zespod a pak ho na džem překlopím. Piškotové těsto můžete samozřejmě udělat i podle základního receptu, bude chutnější, i když pracnější. Na dort o průměru 20 cm by měla vystačit dávka ze 3 vajec, ale je lepší kousek těsta odříznout než aby se nedostávalo. Na takový průměr dortu vystačí i 400 ml/g smetany, prostě dva kelímky.

Komentáře: 30

Michaela
10.3.2015 9:34

Dobry den jdu vás zas otravovat

Michaela
10.3.2015 9:38

Dobry den, jdu vás zas otravovat.. Mamka si vybrala dort podle obrazku a ja si snim nevim rady.. Je tam mramorový korpus, vanilkovy krem a asi jahodove nebo malinove pyre.. Myslíte ze by sel tento vanil krem? Jiny nevim. Ale zas aby to fakt nebyl uplne puding asi. A navic dort je potazeny.A do korpusu jestli přidat maslo . Poslala bych tu fotku ale nejde mi vložit

Michaela
10.3.2015 9:39

To pyre nebo nevim jestli je to pyre .. Je jen nality proužek na krému

Eva
10.3.2015 11:11

No jak jsem pochopila, tak je to úplně jiný dort než princeznin, a vůbec úplně jiný, než jsem kdy dělala. Takže Vám asi nezbude než si s ním tak nějak poradit sama. Jen bych odhadovala, že to bude obyčejná marmeláda a nějaký běžný máslový krém, těžko asi nastavovaný sněhem, spíš nastavený pudinkem. Pro inspiraci můžete kouknout na Esterházyho dort nebo na Mandlovník, tam jsou podobné vanilkové máslové krémy. Tento krém z princeznina dortu se pro tento účel nehodí, sice nechutná tak pudinkově, protože je tam přírodní vanilka, ale je hodně hustý, asi jako hustý pudink. Navíc kdybyste ho měla použít na normální dort, padlo by na něj takových žloutků, že je to nesmysl. A mramorový korpus si někde najdete, může to být obyčejný piškot nebo jistě najdete i jiné recepty, třeba na dorty.artmama.cz. Tam by ostatně šel obrázek určitě vložit a ochotné šikovné holky by Vám rády doporučily konkrétní recept klidně na celý dort.

Michaela
10.3.2015 12:17

Dekuji moc

Radka M.
29.5.2015 8:18

Tak jsem se pustila i do Princeznina dortu a musím říct, že jsem ho skoro celý sež…sama:). Je vynikající. Hlavně mi hrozně chutnal piškot. Určitě bych ho mohla použít i na dort, co myslíte:)?

Eva
29.5.2015 11:31

Tak tomu docela věřím. 🙂 Jinak já piškot na klasické dorty nepoužívám, protože mi přijde příliš lehký na to, abych ho doplnila krémy či marcipánem, na takové dorty používám hutnější těsta. Piškot mám vyloženě na lehké záležitosti, takže hlavně k pěnám a šlehačce. Ale vím, že plno lidí dělá dorty z piškotu a chutná jim to tak. Takže dort z piškotového těsta určitě upečete, o tom žádná, a jestli Vám to bude vyhovovat, to už pak záleží na Vaší chuti.

Radka M.
29.5.2015 14:45

Dělala jsem potahovaný dort dle Vašeho receptu na základní piškot s odlehcenym maslovym krémem – jedna vrstva s vaničkou, druha s boruvkami- a byl také vynikající. Chystám se na Váš čokoládový s marcipanem:)

Radka M.
29.5.2015 14:49

S vanilkou:)

Janette
31.8.2015 22:06

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli na tu šlehačku nemám použít ztužovač. To se nerozteče? 🙂

Eva
31.8.2015 22:24

Nikdy ztužovač nepoužívám. Správně ušlehaná 40% smetana vydrží bez problémů i tři dny, aniž by začala téct. (Déle určitě taky, ale do tří dnů nejpozději dort sníme. 🙂 )

Janette
31.8.2015 22:53

Děkuji za rychlou odpověď. 40%smetanu budu dělat poprvé, doteť jsem dělala jen 33% 🙂

Adéla
15.11.2015 17:04

Tak jsem vyzkoušela další dortík z Vašich stránek a opět jsem nadšená 🙂 Prinzeznička slavila velký úspěch.
Já osobně jsem naprosto unešená z piškotu. Mamka ho dělá podobně, ale dává do něj kypřící prášek. Já se rozhodla to vyzkoušet podle Vás bez prášku a piškot mi úžasně vyskočil, je heboučce nadýchaný… ÚŽASNÝ!

Eva
15.11.2015 19:52

No jo, princeznin dort je v naší rodině asi nejoblíbenější. Švédi ho vymysleli moc dobře. 🙂

Alice
2.1.2016 21:09

Prosím vás, jak silný plát marcipánu asi má být? Díky.

Eva
3.1.2016 23:06

Asi tak půl centimetru? Já to nikdy neměřila, ani se to nedá rovnoměrně vyválet podle pravítka, prostě podle oka.

Iva
19.1.2016 15:13

Dobrý den, moc prosím jen o drobnou radu – pečlivě jsem si přečetla Váš recept i doporučení a zcela určitě podle Vás udělám Princess cake, jen jediné mně zarazilo. Běžně potahuji dorty marcipánem, proto vím, že si moc nerozumí se šlehačkou… opravdu jste dortík obmazala pouze zbylou šlehačkou, a marcipán se Vám do rána neroztekl? Děkuji moc, Vaše stránky jsou úchvatné…
Iva

Eva
19.1.2016 18:49

A opravdu používáte mandlový marcipán?

Iva
21.1.2016 9:32

Ano, marcipán, ale možná v poměru 1:2, to bude ten zádrhel…

Eva
21.1.2016 11:49

V tom by zádrhel být neměl, protože to je marcipán s vyšším podílem mandlí než ten na potahování, co používám já. Takže tím spíš by mu šlehačka vadit neměla, protože to, co se rozpouští, je cukr, proto se taky ostatní potahovací hmoty rozpouštějí, jelikož to je vlastně jen cukr. Moc tedy nechápu, jaktože se Vám marcipán roztéká. Já s ním takto potahuji běžně a maximálně je spodní vrstva marcipánu po rozkrojení oslizlá, jak leží na šlehačce, ale rozhodně nic neteče. Jak je vidět třeba u těchto malých dortíků http://kousekdortu.cz/marcipanove-dortiky-s-boruvkami/ , tam ani není piškot a marcipán leží na samotné šlehačce. A není to tak, že bych to hned vyfotila, protože to déle nevydrží, takhle to vypadá i po dvou dnech. Takže vážně nevím, z čeho by mohly pramenit Vaše potíže.

Pája
17.8.2016 14:11

Dobrý den,
tak jsem se odhodlala a vyzkoušela princeznin dort podle Vás a je supeer!!!! Chuťově vynikající, vše bez zádrhelu. Jen se po něm zaprášilo. Vyzkouším další, díky moc!!

Eva
17.8.2016 23:24

Jé, a já už jsem ho tak dlouho neměla. A tak bych si ho dala. Asi ho brzy udělám. 🙂 Jsem ráda, že se Vám povedl bez zádrhelů, a těším se na další pozitivní zprávy. 😉

Naďa
29.8.2016 21:48

Minulý týden jsem podle tohoto receptu pekla dort synovci k narozeninám. Piškotové těsto bylo velmi dobré a krásně se upeklo, nebylo třeba ho ani nikde zarovnávat, udrželo si ve formě dokonalý tvar. Krém jsem z časových důvodů vynechala a místo džemu použila na přání oslavence lemon curd (takže vlastně to byl úplně jiný dort). Potahovala jsem marcipánem s 50% mandlí a bylo to zcela bez problémů. Dort je díky své lehkosti velmi jedlý a už se těším, až někdy upeču originální verzi.
Jinak se musím přidat ke chvále Vašich receptů, které skvěle fungují, a fotek, na kterých je vidět, jak krásně a čistě máte dorty upravené. Vždy se těším, až zase nějaký recept přibude!

Eva
30.8.2016 22:13

Moc děkuji a doufám, že Vám spokojenost vydrží. 😉

Veronika
22.12.2018 21:36

Upekla jsem tento dort přesně podle receptu, byl vynikající. Nadýchaný piškot, nesladká šlehačka se výborně doplňovala se sladkým marcipánem a malinovou marmeládou. Bála jsem se, že se marcipán (měla jsem 25%) na šlehačce rozpustí, ale dort krásně držel i po dvou dnech.
Děkuji za recept.

Eva
24.12.2018 0:18

Ten dort je opravdu geniální. Miluju ho. 🙂

Marika
16.6.2019 15:58

Dobrý den,
dort super skvělý úžasný.
Akorát ten krém… Uvařila jsem a byl hustý – no skoro jak ten pudink.
Chladl asi 2-3 hod, v pokojové teplotě (ca 20 st.) jsem ho dávala na korpus, trochu tekl, nestíkal.
Měla jsem pak trochu problém dát na něj tu šlehačku, pže ten krém byl tekutý, šlehačka tuhá…. tak se s ní na něm manipulovalo obtížně, ale nakonec jsem si nějak poradila.
Pak potah (pravým marcipánem), pak na nějaké hodiny do lednice.
Ale ten krém po krájení tekl z dortu ven…
Tak nevím – déle míchat po zhoustnutí na plotně?
Před mazáním korpusu dát na nějaké hodiny do lednice, aby víc zchladl?
Dát na delší dobu do lednice před podáváním??
Děkuji za tip, co příšt změnit. Určitě budu dělat zase, je luxusní, lehký a chuťově výborný.

Káťa
14.9.2019 1:06

Wow.. To vypadá lákavě, zkusím ho udelat sestře k narozeninám 😊 takze muj prvni potahovany dort

Zina
4.3.2021 16:11

Kolik prosim potrebuji te marcipanuove hmoty na potah, dekuji moc

Trackbacks

Princeznin dort – Domácí tvoření

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily