Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Punčový dort

Punčový dort

 „Punčák“ je náš nejoblíbenější zákusek. Je pravda, že je mnohem snazší si ho koupit v cukrárně (dobré cukrárně) a je možná i lepší, než udělaný doma. Ale stejně ho čas od času vyrobím, protože prostě neodolám. Recept je jen orientační, protože důležitá je podstata, a s ní se pak dá různě improvizovat. Můj recept a postup je následující.

  1. Ze základního piškotového těsta si upeču buď dortový korpus, který 2x prokrojím, nebo upeču plát a z něj pak vykrojím tři díly.
  2. Svařím cukr s vodou, asi tak 180 g cukru krupice a 120 g vody. Pokud mám zrovna doma rum tuzemák, pak jím mohu část vody nahradit, tak od oka tam prostě trochu cvrnknu, většinou ho tam ale nedávám. Odstavím z plotny dochutím punčovým aroma a obarvím barvivem na sytou růžovou barvu.
  3. Vezmu první plát piškotu, položím jej na igelitovou fólii a namažu tenkou vrstvou rybízové marmelády. Položím druhý plát piškotu, lehce přimáčknu a začnu vlhčit piškot sirupem – lžící to na něj nalévám, dokud nemám pocit, že je dostatečně a všude mokrý. Vezmu třetí plát piškotu, namažu jej marmeládou a touto namazanou stranou je přiklopím na navlhčený díl a přitisknu.
  4. Dort srovnám a zabalím do fólie. Obrátím jej vzhůru nohama, protože při vlhčení prostředního dílu dojde vždy k tomu, že vlhkost prosákne i do spodního dílu. Tím, že dort obrátím, už tento díl dál nevlhne, naopak může provlhnout původně horní díl, který byl suchý. Takto zabalený dort dám nejlépe přes noc do lednice, aby pěkně uležel. Lze ho i zatížit, aby se vše dobře propojilo.
  5. Dort vyndám z lednice a ručně pohmatem zkontroluji. Když se mi zdá suchý, připravím si ještě trochu sirupu, ale už bez barvy, a štětečkem navlhčím povrch. Pak pomažu celý dort kolem dokola rybízovou marmeládou, ale jen velmi tence, a poliji ho fondánovou polevou. (Základní fondánovou hmotu při nízké teplotě rozehřeji a pak naředím vodou.) Do fondánové polevy mohu kápnout ještě trochu punčového aroma. Když poleva zaschne, je dílo u konce.

Všechno je tak víceméně od oka, což v tomto případě nijak nevadí. Když jsem piškot upekla ze 4 vajec, cukrový sirup připravený z uvedeného množství jsem všechen nespotřebovala.

Myslím, že tento postup je celkem jednoduchý a rychlý. Není třeba zvlášť péct obarvené těsto, protože obarvený sirup odvede práci stejně dobře. Díky tomu, že jsou korpusy promazané marmeládou a tím odizolované, obarví se jen ten prostřední díl a krajní zůstanou hezky žluté.

V některých receptech bývá uvedeno i rumové aroma, ale to není moc dobré, takže když nemám skutečný rum, použiji jen punčové aroma. Je to punčák, ne rumák.

Jestli má být punčový dort podle všech pravidel, chce to polít ho fondánem, bez něj to nebude ono. To je stejné jako s věnečkem. A jelikož se mi fondán líbí tak, jak je, hezky čistě bílý a lesklý, nemám ani potřebu dort nějak dozdobovat čokoládovými klikyháky apod. – ale záleží na každém, jestli si s tím chce dát práci.

 

Komentáře: 5

Tučková
22.10.2014 20:35

můžu vědět v jakém poměru děláte cca ten sirup?? a zda ho svaříte?

Tučková
22.10.2014 20:39

a ještě když mám koupenou královskou glazuru a potah hmotu, lze z toho nankaěco použít? D

Eva
23.10.2014 14:07

Je to v textu: 180 g cukru a 120 g vody, ale je to přibližně, prostě uvařím hodně sladkou vodu, jen aby to bylo trošičku hustší než normální voda. Varem ji projít nechám, ale jinak při tomto poměru cukru a vody není potřeba svářet delší dobu, stačí, aby se cukr rozpustil. Delším vařením by sirup zhoustnul, takže až by zchladnul, už by se s ním nedalo moc potírat.
No a tamty věci – já bych nic z toho nepoužila. Královská glazura zatvrdne a ani ostatně nevím, jak by to chutnalo. A potahovací hmotu už vůbec ne, ta je chuťově jinde. Ale na fórech o dortech apod. jsem viděla různé výtvory ala punčový dort, takže každý si ho může udělat po svém. Mně chutná v té podobě, jak ho prodávají v cukrárnách, proto by mě nenapadlo s ním dělat cokoli jiného. Ale já jsem já a Vy jste Vy. 🙂

Zděnka
13.2.2017 23:50

Evičko, taky patrim k milovnikum puncaku. Čtu uz nekolikaty recept a nikde nevidim ten punc. Nemuze se pouzit na proliti a obarveni piskotu? Kdyz uz je tam stejne alkohol rum…. Hodne punce=hodne syta barva=hodne dobra nalada 😀😀 , nebo neee?

Eva
14.2.2017 18:42

Místo punče je tam punčové aroma. 🙂 Pak to chutná jako ten punčák, co ho známe z cukráren. Punč jsem dělala několikrát, vždy jinak, protože recepty jsou různé. Základem může být červené víno, ale taky čaj, pak tam přijde ovocná šťáva, nejčastěji pomerančová, na ovonění trochu rumu, koření, různé množství cukru… Ale stejně to nikdy nechutnalo jako punčák, to umělé aroma je prostě nejpřesnější. Zrovna punčák je věc, kterou doma nedělám, protože je celkem pracný, zvlášť fondánová poleva – a kdybych ji koupila jako polotovar, tak proč už nekoupit i ten zákusek. Ten koupený je stejně lepší (pokud je dobrá cukrárna). 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily