Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Pomerančový dort s marcipánem

pomerančový dort s marcipánem

Pomerančové těsto s marcipánem

  • 3 větší vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 40 ml mléka
  • 90 g másla
  • 50 g  marcipánu s obsahem mandlí víc jak 50 %
  • jemně strouhaná kůra z 1 velkého pomeranče
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva

Želé z červených pomerančů

  • 300 ml čerstvě vymačkané šťávy z červených pomerančů
  • 50 g cukru krupice
  • 5 plátků želatiny Dr. Oetker

Vanilková pěna

na dokončení: trošku smetany ke šlehání, marcipán na potahování

  1. Pomerančové těsto s marcipánem: V míse začnu šlehat celá vejce a postupně přisypávám cukr. Šlehám 20 minut, nebo raději 25, ať je vaječná pěna hustá a pevná. V průběhu šlehání dám do kastrůlku mléko, máslo, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a na kousky natrhaný marcipán. Na mírném až středním ohni zahřívám a občas promíchám, aby se to u dna nepřipálilo. Směs se může začít i vařit, vyloženě jí to neuškodí, ale cílem je, aby se vše včetně marcipánu rozpustilo – a k tomu je zapotřebí vyšší teplota. Zvlášť marcipánu vyšší teplota pomůže, ale i tak musím lžící vše míchat a roztírat, aby se směs stala hladkou bez kousků marcipánu. (Když sem tam maličký kousek marcipánu zůstane, nevadí, při pečení se rozpustí.) Hladkou směs odstavím z plotny a nechám chladnout. Když jsou vejce vyšlehaná, začnu do nich pomalu lít marcipánovou hmotu a citlivě ji vmíchávám gumovou stěrkou. Hmota může být klidně teplá, nemusíte čekat, až vychladne, jen by neměla být vroucí. A pak ještě po částech vmíchám mouku prosátou s práškem do pečiva, opět zlehka a gumovou stěrkou. Dobře promíchané těsto dám hned do dortové formy o průměru 21 cm, jejíž dno i boky jsem vyložila papírem na pečení. Dám péct při teplotě cca 170°C.
  2. Želé z červených pomerančů: Několik pomerančů vymačkám a šťávu přeliji přes cedník, aby tam nebyla jadýrka ani žádné jiné větší kousky. Odměřím požadované množství a dám vařit spolu s cukrem. Občas promíchám, a když začne šťáva vřít, nechám ještě asi 5 minut lehce provářet. Odstavím. Plátky želatiny ponořím jeden po druhém do studené vody a nechám změknout. Pak je postupně vyždímám a vložím do horké pomerančové šťávy (horké, ale nikoli vroucí). Zamíchám, takže se želatina hnedle rozpustí, a nechám chladnout. Dobré je nechat pomerančové želé vychladit dobře, protože to pak začne už trochu želírovat a není tekuté jako voda. V tomto receptu je to sice jedno (nemůže z formy vytéct), ale ono pak i rychleji zatuhne na dortu, což se naopak hodí. Že želé začíná želírovat, poznáte snadno: jdete ho pravidelně promíchat a ono je najednou cuckovaté. To ho pak intenzivně promíchám metlou, aby se ty zatuhlé části rozmělnily a směs měla pořád tekutý charakter – přece jen potřebuji, aby se to na dortu rozlilo. Kdyby želé zatuhlo už moc, stačí prostě jen nahřát. Ale při pravidelném kontrolování to v pohodě ohlídáte. Chladit můžete buď v lednici, já v únorových mrazech postavila rendlík na okenní parapet. Při běžné pokojové teplotě ale želé nezatuhne.
  3. Vanilková pěna: Žloutky s cukrem šlehám elektrickým šlehačem asi 3 minuty. Mezitím dám v kastrůlku vařit mléko, smetanu a vanilkovou pastu. Ideálně se mi sběhne konec šlehání žloutků s okamžikem, kdy mléko se smetanou začínají vřít. Mléko stáhnu z ohně a pomalu ho liji ke žloutkům, přičemž zároveň hbitě míchám drátěnou metlou. Vliji všechno mléko, dobře metlou prošlehám a vrátím vše zpátky na plotnu. Opatrně zahřívám, tak nějak na pokraji varu, a chvíli – asi 2 minuty – provářím. Nesmí se to skutečně vařit, že by to bublalo, to ne. Jsou tam žloutky a těm by to nedělalo dobře. Ale musí to být blízko varu, protože potom žloutková směs začíná houstnout. A to chci. Nečekejte však, že to zhoustne kdovíjak, možná to ani nezaregistrujete, ale trochu přece. Takže chvilku provářím, pokud mám obavu z moc velkého tepla, odstavím na chvíli z plotny a po pár minutách odstavím zcela (opět dejme tomu 3 minuty, víc ne). Namočím plátky želatiny do studené vody, a když změknou, jeden po druhém je vyždímané vložím do žloutkovo-smetanového základu. Ten musí být horký, aby se želatina rozpustila. Dobře promíchám a nechám chladnout. Když směs vychladne, vmíchám po částech smetanu vyšlehanou do polotuha (konzistence asi jako hustší jogurt). Stěrkou to dobře promíchám ode dna a hned použiji.
  4. Sestavení dortu: Upečený korpus shora seříznu, rozkrojím na dva stejně silné pláty a ty ještě okrojím podle šablony, abych se zbavila tmavých okrajů. Spodní plát umístím na rovnou pevnou podložku, upnu do nastavitelného ráfku a utáhnu. Ráfek zevnitř vyložím dortovou fólií, kterou na stěnách urovnám a uhladím. Naliji polovinu vanilkové pěny, nechám volně rozlít do roviny a dám do mrazáku, aby pěna co nejrychleji zatuhla. Když pěna na omak vypadá poměrně pevně (ne dokonale, ale už není tekutá), naliji na ni pomerančové želé. Opět nechám rovnoměrně rozlít po celé ploše a opět dám do mrazáku tuhnout. Jakmile vypadá želé stabilně, naliji na něj zbývající vanilkovou pěnu. Naposled strčím dort do mrazáku, a jakmile pěna trošičku zatuhne, vsunu do ráfku druhý plát těsta. Po celé ploše dlaní zlehka přitisknu, aby se těsto s pěnou spojilo, a dort dám do chladničky přes noc tuhnout. Povrch přikryji potravinovou fólií, aby neosychal.
  5. Dokončení: Zatuhlý dort vyndám z lednice a odepnu ráfek. Dortovou fólii nechám na boku dortu, aby ho dál chránila, a odlepím ji až před podáváním. Zbylo mi trochu smetany ke šlehání, sice nepatrně, ale to stačí. Tak ji ušlehám a potřu s ní povrch dortu, jen nepatrnou vrstvou. Nahoru položím kruh vyváleného marcipánu a lehce přitisknu a uhladím. Díky šlehačce se marcipán přilepí, což by na suchém těstě neudělal. Je hotovo, jen ještě udělám z marcipánu růži na ozdobu.

pomerančový dort s marcipánem

Tipy: Vše podstatné je tentokrát myslím přímo v receptu. Po okrojení tmavých okrajů měl dort v hotovém stavu průměr asi 19 cm. Pěnu a želé jsem použila všechno, nic nezbylo, a vrstvy vyšly akorát tak tlusté. Červené pomeranče by se daly samozřejmě nahradit normálními, já použila červené proto, že je měli v obchodě zrovna docela levně ve větším balení v síťce, a také se mi líbila barva, že bude želé kontrastnější a lépe vidět. Na strouhání kůry jsem ale použila normální pomeranč, který měl tlustou a tvrdou kůru, ta se totiž vždy strouhá lépe. Při strouhání jen dejte pozor, abyste pracovali jen s tou horní oranžovou vrstvou, spodnější bílá část kůry je hořká. Na těsto jsem mimochodem použila stejný recept jako na korpus Madelines, jen jsem místo citronové kůry dala pomerančovou. Jestli někdo z vás tohle těsto pekl, tak asi ví, že je moc dobré a navzdory máslu lehké. Pomerančová kůra ho ještě povýšila, vonělo úplně božsky a celý skrojek horní části korpusu jsem s chutí zhltla. A jestli si kladete otázku, jestli spolu chuťově ladí marcipán a pomeranče, tak vězte, že ladí perfektně.

Komentáře: 13

Naďa
6.3.2018 23:03

Dobrý den, zrovna nedávno jsem přemýšlela, na co použít šťávu z červených pomerančů, která mi už nějakou dobu straší v mrazáku. Marcipán mám v zásobě taky a nedávno jsem zakoupila velké balení dortové folie. A dnes u Vás narazím na takový pěkný recept, kde můžu využít všechno z toho! Jen bych se Vás chtěla zeptat, jak dlouho přibližně tuhne pěna či želé v mrazáku – nemám tam totiž dostatek místa, tak abych věděla, na jak dlouhý pobyt vně mrazáku mám vytažené potraviny připravit. Děkuji a těším se na další recepty.

Eva
7.3.2018 21:22

Nevím to přesně, nikdy čas nepočítám, ale je to řádově v minutách, určitě ne v desítkách. Navíc já mám malý netěsnící mrazák jako součást staré lednice, který určitě nemrazí moc dobře, protože nanuky v něm změknou. Želatina začíná opravdu tuhnout hned, jakmile se zachladí, a tady nemusíte navíc čekat na úplné zatuhnutí, jen to už nesmí plavat. 🙂

Anonym
11.3.2018 17:48

Dobrý den, nechystáte další knihu ?

Eva
12.3.2018 22:01

Ne, to opravdu nechystám. 🙂

Katka
24.3.2018 19:55

Korpus mě teda dost potrápil a moc nevyběhl, tak jsem musela upéct dva. Jinak směs mléko-máslo-marcipán je fakt třeba hlídat a nenechat vařit. V prvním kole to prošlo varem a výsledná konzistence připomínala zdrcnutý krém, plavající navíc v odděleném másle. Taky výsledné těsto bylo dost hutné, rozhodně nešlo nalít, tak jsem ho musela do formy doslova uplácat rukou.
V druhém kole už jsem mléko-máslo-marcipán nevařila, a bylo to jiné kafe, i celkově. Taky nevyběhl, taky pak při chladnutí spadl, ale to nevadí.
Jinak vanilková pěna je fantastická!
Jsem zvědavá, jak to celé dopadne, teď se dort chladí v ledničce před závěrečným potahem..

Katka
26.3.2018 20:05

Tak poslušně hlásím, že dort je chuťově výborný! Ještě tak vychytat ten korpus <3

Eva
26.3.2018 21:49

To se poddá. 🙂

JANA
22.4.2018 17:11

Dobry den,poprve jsem pekla tenhle korpus a jak je jiz zmineno vyse,taky me moc nevybehl.Jen na jeden centimetr.Chutove je teda opravdu vyborny ale dokud mi nekdo tady neprida zaruceny recept aby mi vybehl aspon na tri cm.tak uz to nebudu riskovat :-).A to jsem se s tim tak mazlila.Pecu uz par let a tohle se mi jeste nestalo :-)Suroviny jsem mela troufam si rict suprove.Domaci vejce,mouku penam,objednala jsem presne tu vanilkovou pastu ,marcipan s 54procenty mandli a delala presne jak jste psala.Tak vazne netusim kde je chyba.:-) Jinak vase stranky fakt pecka 🙂 Jste sikulka!!!

Eva
25.4.2018 16:01

Také netuším, kde je chyba.

Anonym
26.11.2018 1:06

Dobrý večer, doporučujete prosím pro tento recept 40% smetanu ke šlehaní, nebo si vystačím s klasickou? (31-33%) Děkuji za odpověď a Vaše inspirující stránky👍🏻🙂

Eva
2.12.2018 22:56

Když musí být smetana 40% (aspoň já ji použiji), tak je to vždycky v receptu výslovně uvedeno. Tady jsem si vystačila s tou „klasickou“. 🙂

Majka
12.10.2020 21:59

Dobrý večer, nikde nemohu sehnat vaši knihu, nachystate dotisk ? Viděla jsem ukázky a je úžasná.

Lenka
22.2.2021 9:05

Úžasný. Nahoru jsem místo marcipánu natřela trošku pěny a posypala kakaem. Kakao s pomerančem je podle mne vždy sázka na jistotu. Ale kakaem je třeba šetřit, aby nepřebilo jemnou chuť dortu. Korpus krásně vyběhl. Moje zkušenost říká, že je třeba pečlivě vážit vejce, mouku přesít a všechny suroviny mít o stejné teplotě. A já tedy neumím pořádně promíchat gumovou stěrkou, tak vmíchávám i mouku v robotu a těstu to neublíží, naopak. A pozor při rozlévání želé, nalévejte ho lžičkou. Nedošlo mi to, nalila část rovnou a uvnitř pěny se mi vytvořilo želé jezero 😀

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily