Dortík s čokoládovou pěnou a karamelovou náplní
Těsto
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 2 lžíce oleje (nejlépe ořechového)
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
Karamelová náplň
- 100 g cukru krupice
- 80 g smetany ke šlehání
- 20 g másla
Čokoládová pěna
- 2 plátky želatiny Dr. Oetker
- 2 žloutky
- 50 g mléka
- 40 g cukru krupice
- 120 g čokolády 72%
- 180 g smetany ke šlehání
čokoládová poleva (nejlépe ganache); čokoládové a karamelové ozdoby, pražené lískové oříšky apod.
- Bílky s cukrem vyšlehám do pevného lesklého sněhu. Žloutky promíchám vidličkou s olejem a už jen krátce na nejnižší rychlost všlehám do hotového sněhu. Vypnu šlehač a gumovou stěrkou opatrně vmíchám prosátou mouku a oříšky. Těsto rozprostřu na plech v tenké vrstvě a při cca 180°C upeču (trvá jen pár minut). Nechám vychladnout.
- Na náplň nechám zkaramelizovat cukr v kastrůlku, opatrně, aby se karamel nepřipálil. Ze začátku mohu přitopit, jakmile se cukr začne rozpouštět, oheň stáhnu. Zatím kastrůlkem jen tak pohazuji, jinak by se cukr nabalil na vařečku, teprve až je částečně rozpuštěn, začnu i míchat. Opatrně tavím cukr dál, dokud není všecek rozpuštěný a zlatavě hnědý. Pokud se obávám připálení, stáhnu oheň na minimum nebo na chvíli odstavím a míchám mimo plotnu, abych měla vše pod kontrolou. Do karamelu přiliji opatrně smetanu, čímž se cukr opět srazí a směs začne divoce bublat, musím ji tedy hlídat, aby nepřetekla. Vařím na mírném ohni, dokud se cukr znovu nerozpustí a směs není hezky hladká a krémová. Sundám z plotny, přidám máslo a míchám, dokud se nerozpustí. Karamelovou směs nechám vychladnout, nejlépe v lednici, aby pěkně zhoustla. Je možné ji připravit i den předem, alespoň se pak ušetří čas.
- Z piškotového plátu vykrojím kruhovou formičkou na semifreda kolečka. Formičky vyložím pruhem fólie, abych později dortíky snadno vyndala. Do formičky vtlačím až dolů piškotové kolečko. Když mám vše předpřipraveno, včetně karamelové náplně, mohu jít dělat pěnu.
- Plátky želatiny namočím do studené vody.
- Čokoládu rozpustím ve vodní lázni.
- Vyšlehám smetanu a uložím do chladničky.
- Mléko s cukrem přivedu k varu. V misce prošlehnu drátěnou metlou žloutky, přiliji trochu horkého mléka a rozmíchám, pak žloutky vliji do zbytku mléka a ještě velmi krátce, jen na pár vteřin, vrátím na plotnu a párkrát promíchám (pozor, žloutky se nesmí skutečně vařit, jinak by se srazily). Do horké žloutkové směsi přidám vyždímané změklé plátky želatiny, a až se rozpustí, tak vmíchám i čokoládu. Míchám, dokud není směs hladká a barevně sjednocená.
- Když je čokoládová směs vlažná, vmíchám do ní metlou po částech ušlehanou smetanu. Znovu míchám, dokud se vše dobře nepropojí, nezapomenu to pořádně podebrat ode dna, na což je nejlepší vzít si gumovou stěrku.
- Nyní naliji na piškot do připravených formiček trošku pěny. Doprostřed dám asi jednu lžičku karamelové náplně a doliji čokoládou pěnou až po okraj. Pěna se sama hezky rozlije, takže není třeba se starat o urovnávání povrchu. Dortíky dám do lednice na noc ztuhnout.
- Druhý den vysunu dortíky z formičky, odlepím z jejich obvodu pruh fólie, poliji čokoládovou polevou a dozdobím dle fantazie.
Tipy: Určitě už jsem někde psala, že miluji karamel, takže tyhle dortíky z hořké čokolády, které uvnitř skrývají šťavnatou karamelovou náplň, jsem si opravdu užila. Piškot lze upéct i klasický světlý, v tomto množství a v konkurenci tak intenzivních chutí stejně oříšky nebyly poznat. Jen bych do piškotu nedávala citronovou kůru, neladilo by to. Netřeba asi zdůrazňovat, že žloutky do pěny by měly být z čerstvých vajec. Recept uvádí rozpis na šest dortíků o průměru 7 cm.
Komentáře: 16
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.