Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Dortík s peprmintovou pěnou

peprmintová pěna

Těsto

Čokoládová peprmintová pěna

  • 3 plátky želatiny Dr. Oetker
  • 3 žloutky
  • 70 g mléka
  • 45 g cukru krupice
  • 230 g bílé čokolády
  • 250 g smetany ke šlehání
  • asi 3 lžičky peprmintového extraktu
  • asi 20 g nastrouhané hořké čokolády
  • zelená potravinářská barva, nejlépe gelová

Smetanová vrstva

  • 250 g mascarpone (1 kelímek)
  • 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)

Čokoládová poleva

  1. Připravím čokoládové piškotové těsto dle receptu, rozprostřu jej v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a upeču.
  2. Čokoládová pěna: Plátky želatiny namočím do studené vody. Čokoládu rozpustím ve vodní lázni. Mléko s cukrem přivedu k varu. V misce prošlehnu drátěnou metlou žloutky, přiliji trochu horkého mléka a rozmíchám, pak žloutky vliji do zbytku mléka a ještě velmi krátce, jen na pár vteřin, vrátím na plotnu a párkrát promíchám (pozor, žloutky se nesmí skutečně vařit, jinak by se srazily). Do horké žloutkové směsi přidám vyždímané změklé plátky želatiny, a až se rozpustí, tak vmíchám i čokoládu. Míchám, dokud není směs hladká a dobře promísená, a nakonec ještě přidám peprmintový extrakt. Nechám chladnout.
  3. Smetanu vyšlehám do polotuha. Když je čokoládová směs vychladlá, nebo alespoň vlažná, vmíchám do ní metlou po částech ušlehanou smetanu. Znovu míchám, dokud se vše dobře nepropojí, nezapomenu to pořádně podebrat ode dna, na což je nejlepší vzít si gumovou stěrku. Pěnu obarvím potravinářskou barvou do požadovaného odstínu a vmíchám nastrouhanou čokoládu.
  4. Smetanový krém: Mascarpone i smetanu vyndám z lednice (ne dříve, aby nezteplaly), obé vyklopím do misky a vyšlehám do hustého krému. Šlehám jen na nízkou rychlost, a jakmile krém zhoustne, přestanu. Mascarpone totiž nemá přílišné šlehání rádo a krém by se mohl srazit. Pokud se vám nezdá mascarpone šlehat, vyšlehejte jen samotnou smetanu a pak ji s mascarpone spojte dohromady.
  5. Sestavení dortíků: Formičky bez dna (na semifreda) nepatrně vymažu zevnitř olejem, aby se hotový dortík snadněji odlepil od stěn. Vykrojím z piškotu podkladové korpusy a vložím je na dno formiček. Na piškot naliji silnější vrstvu peprmintové pěny a dám do lednice ztuhnout. Nakonec zbytek formičky doplním smetanovým krémem a povrch zarovnám a uhladím rovným nožem nebo stěrkou. Nechám opět vychladit, nejlépe přes noc.
  6. Druhý den si připravím ganachovou polevu z tmavé čokolády. Dortíky vytlačím zespod z formičky a nahoru naliji trochu polevy. Dozdobím.

Tipy: Recept uvádí množství, z kterého byste měli připravit 5-6 dortíků o rozměru 7,5×7,5 cm. Piškot by měl vystačit i ze tří vajec, ale jistota je jistota. Pokud si nejste jisti množstvím peprmintového extraktu, dejte ho nejprve méně, po vmíchání šlehačky ochutnejte a popř. ještě přidejte. Smetanovou vrstvu záměrně nesladím, protože to není třeba – pěna z bílé čokolády je už sladká dost. Bylo by dobré, kdybyste měli formičku vyplněnou až nahoru, protože smetanový krém je hustší a dokonale zarovnat povrch krému se podaří jen jeho setřením po horní hraně formičky. Než dortík vytlačíte z formičky, zkuste ji nejdřív trochu ze stran zahřát v dlaních, možná to pak půjde snadněji (a možná taky ne). Kdybyste si chtěli dortík ozdobit čokoládovými lístky, je to jednoduché: listy nejedovaté rostliny (v tomto případě máty) potřete zespod rozpuštěnou čokoládovou polevou, nechte pořádně zatuhnout a pak opatrně sloupněte. Samozřejmě jde místo malých dortíků udělat jeden velký (hranatý či kulatý), který pak budete krájet na řezy. Recept na pěnu, když vynecháte extrakt a barvivo, můžete použít i jako základní recept na pěnu z bílé čokolády. Peprmintový extrakt kupuji tento, jen na rozdíl od obrázku jsou lahvička i extrakt bezbarvé.

 

 

 

Komentáře: 2

Anonym
19.3.2015 11:15

Dobrý den, obdivuju vaše stránky a hlavně výtvory 🙂 Chtěla jsem se zeptat, kde kupujete pepermintový extrakt?

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily