Mousse cake s želé z manga a kiwi
Další dort řadící se k nezdarům. Nedá se nic dělat, ale ty opravdu dobré dorty už jsou vytvořeny, možná nastal čas přesunout se k něčemu jinému. Nicméně recept sem dávám, ovšem s následujícími poznámkami. 1. Vanilková pěna – je dobrá, vanilková, s lehce nakyslým akcentem. Použitelná určitě je, ale pokud bych chtěla dělat vanilkovou pěnu, vybrala bych si raději variantu bez zakysané smetany (Neapolitan mousse cake). Konzistenci měla dostatečnou, ale jelikož v ní vězely dvě těžké vrstvy želé, tak se chudák po naříznutí poněkud sesunul. Proto jsem do receptu přidala raději o plátek želatiny víc, než jsem skutečně použila. 2. Mango želé – nic moc, ale asi je to spíš tím, že mango není mým favoritem. Konzistence v pořádku. 3. Kiwi želé – konzistence taktéž OK, ale bylo to hnusné. Mám kiwi moc ráda, ale už když jsem ho jednou zkusila rozmixovat jako smoothie, tak to nebylo moc pitelné, a s želé je to stejné. Moje rada: želé z kiwi nedělejte. Chcete-li si vyzkoušet efekt se skládáním dvou druhů želé, vyberte si nějaké jiné ovoce.
Piškotový korpus
- 2 vejce
- 60 g cukru krupice
- 50 g hladké mouky
- trochu vanilky
Želé z manga
- 400 g mraženého manga
- 1-1,5 lžíce cukru krupice
- 4 plátky želatiny Dr. Oetker
Želé z kiwi
- asi 4 větší kiwi
- asi 1 lžíce cukru krupice
- 4 plátky želatiny Dr. Oetker
Vanilková pěna
- 200 g smetany ke šlehání
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkové pasty
- 7 plátků želatiny Dr. Oetker
- 200 g zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- Piškotový korpus: Bílky s cukrem vyšlehám do pevného sněhu. Na nízkou rychlost zašlehám žloutky rozmíchané s vanilkou. Ručně vmíchám mouku. Upeču ve formě o průměru 17 cm, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení.
- Želé z manga: Mango nechám rozmrznout a rozmixuji ho na jemné pyré. Mně z tohoto množství vyšlo akorát 375 ml pyré (= 3/8 l). Přisypu cukr a dám na plotnu vařit. Stačí jen přivést blízko k varu, aby se objevila nějaká bublinka, cukr se rozpustí, ale že by se to vyloženě vařilo, to ne. Mezitím si namočím plátky želatiny do studené vody. Změklou želatinu vyždímu v dlani, rozmíchám v horkém mangovém pyré a nechám chladit. Když je želé vlažné, vliji ho do stejné formy, v níž jsem pekla korpus. Samozřejmě jsem ji umyla. A také jsem ji vyložila potravinovou fólií, aby vytvořila ve formě jakousi vanu. Želé dám chladit do mrazáku, aby to šlo rychleji.
- Želé z kiwi: Postup je úplně stejný jako u manga. Jen teď potřebuji rozmixovat tolik kiwi, abych získala 375 ml pyré. A taky musím počkat, až zatuhne mangové želé, abych mohla opět použít tu samou formu. Tuhé mangové želé přenesu i s fólií na nějakou rovnou podložku a nechám v lednici.
- Vanilková pěna: 200 g smetany, polovinu cukru (50 g) a vanilku dám vařit. Zatím v misce šlehám drátěnou metlou žloutky s druhou polovinou cukru (50 g), až zesvětlejí. Jakmile smetana začne takřka vřít, stáhnu ji a po troškách ji přilévám k rozšlehaným žloutků. Neustále šlehám. Pak vše vrátím do kastrůlku a ještě na mírném ohni asi minutu dvě prohřívám, ale nemělo by to se to přímo vařit. A pořád drátěnou metlou prošlehávám. Odstavím. Mezitím jsem si namočila želatinu do studené vody. Teď ji vyždímanou vložím do horké, nikoli však vroucí smetany a rozmíchám. Nechám chladnout, nejlépe venku v zimě, nebo v míse se studenou vodou. 250 ml smetany ušlehám do skoro tuha. Vmíchám do ní vychlazenou (stačí vlažnou) smetanu s želatinou a pak zakysanou smetanu. Konzistence je řidší. Dobře promíchám gumovou stěrkou ode dna.
- Sestavení dortu: Ráfkem o průměru 12 cm vykrojím v obou želé kruh. Opatrně je prohodím. Do nastavitelného ráfku upnu piškot, který jsem si dle potřeby seřízla, a umístím na rovnou podložku – nejlépe podnos nebo talíř, aby to mělo zvednuté okraje. Boky vyložím dortovou fólií. Naliji tenkou vrstvu pěny a nechám v mrazáku mírně zatuhnout. Opatrně vložím první složený kruh želé. Naliji další tenkou vrstvu pěny a zase nechám mírně zatuhnout. Vložím druhou vrstvu želé. Teď musím počkat, až pěna zatuhne hodně, ale v mrazáku při tak tenké vrstvě to netrvá dlouho. Pak totiž odstraním ráfek – a dort se nesmí rozjet. Ráfek nastavím na trochu větší průměr, vyložím po obvodu dortovou fólií a umístím kolem polodortu. Pokusím se ráfek dole utěsnit potravinovou fólií. Naliji zbývající pěnu. Pokud je pěna řidší, tak pracuji rychle, abych mohla dát dort co nejdřív do mrazáku, a zároveň si gratuluji, že podnos má zvednuté okraje. Jakmile pěna trochu zatuhne, můžu dort přemístit do lednice a tam ho nechám přes noc.
Tipy: Jak jsem psala v úvodu, želé z kiwi raději nezkoušejte. Pokud máte velká vejce, přidejte do piškotu o trošku mouky víc, jinak bude piškot až moc gumový. Množství smetan v pěně je daný hlavně tím, jaké jsem měla balení/kelímky. Množství cukru v želé jsem dávala podle chuti. Se složeným želé se moc dobře nemanipuluje, ale s trochou šikovnosti se to dá zvládnout. Celkově je dort vyšší, takže pro druhé nastavení ráfku jsem musela použít dva pruhy dortové fólie nad sebou. Aby na ráfku držely, potřela jsem tento lehce jedlým olejem, aby se fólie přilepila. S vanilkovou pěnou se pracuje docela dlouho, proto možná bude nutné postavit mísu s ní do jiné mísy s teplou vodou – díky tomu nezačne tuhnout. Uvidíte sami, jestli je to potřeba.
Komentář:
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.